Teiginiai

A. Bridgenas, sakydamas kalbą Didžiosios Britanijos Bendruomenių rūmuose, teigė, kad pranešimai apie vakcinų žalą yra slepiami. Jo teigimu, „Britų širdies fondas“ parengė ataskaitą, kurioje nurodoma, kad mRNR vakcinos sukelia didelę širdies ligų riziką, tačiau šią ataskaitą nuslėpė „aukšto rango kardiologas“. A. Bridgenas taip pat teigė, kad tikimybė, jog vakcina sukels sunkią nepageidaujamą reakciją, yra kur kas didesnė nei tikimybė, kad dėl originalios, mirtinesnės viruso atmainos pateksite į ligoninę. Visus šiuos teiginius netrukus išplatino tiek lietuviški (čia), tiek užsienio portalai.

Verdiktas

Visi A. Bridgeno išsakyti teiginiai yra melas. „Britų širdies fondas“ iškart paneigė parlamentaro žodžius apie neva nuslėptą ataskaitą, o Didžiosios Britanijos Vaistų ir sveikatos priežiūros produktų reguliavimo agentūra (MHRA) pabrėžė, kad skiepijimas yra vienintelis veiksmingiausias būdas sumažinti mirčių ir sunkių susirgimų nuo koronaviruso infekcijos skaičių. Įvairiais moksliniais tyrimais taip pat nustatyta, jog COVID-19 vakcinos yra ir saugios, ir veiksmingos, o nepageidaujamos reakcijos pasitaiko itin retai.

Melo detektoriaus komentaras

Didžiosios Britanijos parlamento nario A. Bridgeno Bendruomenių rūmuose pasakyta kalba sukėlė tikrą ažiotažą, tačiau absoliuti dauguma joje nuskambėjusių teiginių yra melas. Vienas jų – esą tikroji tiesa apie vakcinų žalą yra slepiama, o tai padarė ir „Britų širdies fondas“.

Ši labdaros organizacija iškart sureagavo: griežtai tokį teiginį atmetė ir paragino A. Bridgeną pateikti įrodymų.

„Britų širdies fondo“ atstovas leidiniui „The Times“ teigė, kad „mokslinis sutarimas yra toks, jog vakcinacijos nuo COVID-19 nauda, įskaitant sumažėjusią sunkios ligos ar mirties riziką, gerokai viršija labai nedidelę reto šalutinio poveikio, pavyzdžiui, miokardito arba perikardito riziką“, – teigė atstovas.

Be to, pažymima, jog remiantis moksliniais įrodymais, yra daug didesnė tikimybė, jog po COVID-19 ligos išsivys miokarditas, nei tai, jog tai gali įvykti po vakcinacijos, o paskiepyti žmonės turi daug mažesnę riziką susirgti kitomis rimtomis COVID-19 sukeltomis komplikacijomis.

„Mūsų mokslinių tyrimų finansavimo programoms prižiūrėti ir administruoti dirba nedidelė vyresniųjų mokslininkų ir kardiologų vadovaujama komanda, kuri taip pat ir toliau atlieka kai kuriuos savo tyrimus. Galime kategoriškai teigti, kad niekas šioje lyderių komandoje nesielgė taip, kaip teigė ponas Bridgenas“, – patikino „Britų širdies fondo“ atstovas.

Nacionalinė skiepijimo kampanija Didžiojoje Britanijoje vykdoma nuo 2020 m. gruodžio pradžios.

Didžiojoje Britanijoje skiepijama COVID-19 vakcinomis, pavyzdžiui, „Pfizer/BioNTech“, „AstraZeneca“, „Moderna“, kurias naudoti leidimą suteikė Vaistų ir sveikatos priežiūros produktų reguliavimo agentūra, nuodugniai peržiūrėjusi saugos, kokybės ir veiksmingumo informaciją iš klinikinių tyrimų.

JK visuomenės sveikatos agentūrų duomenys rodo, kad iki 2022 m. rugsėjo 11 d. JK pirmą kartą buvo paskiepytas mažiausiai 53 813 491 žmogus, o antrąją dozę – 50 762 968 žmonės.

Apskaičiuota, kad iki 2022 m. lapkričio 23 d. Jungtinėje Karalystėje trečią dozę ir (arba) bent vieną sustiprinančią dozę gavo 40,5 mln. žmonių.

MHRA nuolat stebi saugumą plačiai naudojant vakciną, o dalis stebėjimo vaidmens apima pranešimų apie įtariamą šalutinį poveikį peržiūrą. Bet kuris gyventojas arba sveikatos priežiūros specialistas gali pranešti apie įtariamą šalutinį poveikį naudodamasis geltonosios kortelės schema. Geltonosios kortelės pranešimo pobūdis reiškia, kad įvykiai, apie kuriuos pranešta, ne visada yra įrodytas šalutinis poveikis, kai kurie jų galėjo nutikti ir nepaisant vakcinacijos.

Iki 2022 m. lapkričio 23 d. Jungtinėje Karalystėje buvo pranešta apie 177 925 geltonąsias korteles, skirtas monovalentinei ir dvivalentei COVID-19 vakcinai „Pfizer/BioNTech“, 246 866 buvo pranešta apie COVID-19 vakciną „AstraZeneca“, 47 045 COVID-19 monovalentinei vakcinai „Moderna“, 52 nuo COVID-19 vakcinai „Novavax“ ir 2130 buvo pranešta, kai vakcinos prekės ženklas nebuvo nurodytas. Kitaip tariant, pranešimai apie įtariamą nepageidaujamą šalutinį poveikį sudarė apie 0,33 proc. nuo visų suleistų vakcinos dozių.

JK sveikatos apsaugos agentūra anksčiau analizavo tiesioginį ir netiesioginį skiepijimo programos poveikį infekcijoms ir mirtingumui. Apskaičiuota, kad iki 2021 m. rugsėjo 26 d. JK vakcinacijos programa užkirto kelią 23,9–24,3 mln. infekcijų ir 123 600–131 300 mirčių.

Todėl ir daroma išvada, kad skiepijimas nuo koronaviruso yra vienintelis veiksmingiausias būdas sumažinti mirčių ir sunkių susirgimų skaičių nuo COVID-19.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją