Teiginiai

Portalas paranormal.lt skelbia: „Sąmokslas: Grafeno jau yra visuose vaistuose. Kodėl jie jį ten įdėjo?“ (čia). Kaip įrodymą portalas pateikia namuose atliktą eksperimento vaizdo įrašą (čia), kuriame parodyta, kaip magnetas pritraukia vaistų kapsulę ir vandenyje ištirpusią jo apvalkalo dalį.

Verdiktas

Teiginys, kad visuose vaistuose yra grafeno, yra melas, nes ši medžiaga farmacijoje nenaudojama. Pabrėžiama, kad reikia daug daugiau tyrimų ir bandymų, siekiant nustatyti, ar grafeno oksidas yra veiksminga, visiškai saugi ir naudinga medžiaga biomedicinos reikmėms, įskaitant vaistų tiekimą. Vaizdo įraše magnetas pritraukė kapsulę, nes jos apvalkale yra geležies oksido, kurio naudojimas yra griežtai reglamentuotas ir nėra įrodymų, kad jis pavojingas.

Melo detektoriaus komentaras

Minėtame vaizdo įraše demonstruojama, kaip magnetas pritraukia vaisto „Flucloxacillin“ kapsulę. Vėliau ji išardoma, jos apvalkalo tamsioji pusė įdedama į vandenį, stiklinės kraštu braukiamas magnetas ir rodoma, kaip neištirpusi juoda medžiaga paskui jį sekioja.

Taip ir padaroma prielaida, jog šiame vaiste yra grafeno. Tačiau tai yra melas ir pirmiausia dėl to, kad grafenas įprastai nėra magnetinė medžiaga, taigi, magnetas jos nepritrauktų.

Be to, viešai skelbiamoje „Flucloxacillin“ vaisto sudėtyje grafenas nėra nurodytas. Veiklioji šio vaisto medžiaga yra flukloksacilinas, o kapsulės apvalkale yra želatina, titano dioksidas (E171), juodojo geležies oksidas (E172), geltonojo geležies oksidas (E172) ir raudonojo geležies oksido (E172). Todėl magnetas ir pritraukia šio vaisto kapsulę bei vandenyje ištirpusios jos likučius, nes magnetas traukia geležį.

Geležies oksidai naudojami maisto, kosmetikos ir farmacijos pramonėje, jie jokios įtakos žmonių sveikatai nedaro.

„Geležies oksidas vaistuose naudojamas kaip dažiklis – jis padeda atskirti vaistus, kad jie neatrodytų vienodai“, – „Reuters“ faktų tikrintojams paaiškinimą yra pateikusi Stratklaido universiteto Stratklaido farmacijos ir biomedicinos mokslų instituto farmacijos profesorė Hannah Batchelor.

Ji, be to, pabrėžė, kad dėl geležies oksido kapsulės apvalkalas tampa nepermatomas, o tai sumažina šviesos patekimą, tad padeda išlaikyti vaistų efektyvumą.

Jungtinis Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacijos bei Pasaulio sveikatos organizacijos (FAO/PSO) maisto priedų ekspertų komitetas (JECFA) nustatė 0-0,5 mg/kg kūno masės per parą geležies oksido leistiną paros normą. Tai reiškia, kad 50 kg sveriantis suaugęs žmogus kasdien gali suvartoti 25 mg geležies oksido be jokio pavojaus sveikatai.

Jau kone dvejus metus platinamos melagienos, jog grafeno ar grafeno oksido yra vakcinose nuo koronaviruso. Tačiau ekspertai tai jau ne kartą paneigė, o be to, ir viešai skelbiamose vakcinų sudėtyse nenurodyta, kad jose yra grafeno, o tai reiškia, kad jo nėra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją