Teiginiai

Portalas paranormal.lt praneša, jog „5G dažnių poveikis sukelia depresiją, rodo oficialus tyrimas“ (čia). Tvirtinama, kad atlikus oficialų tyrimą nustatyta, kad 5G ryšiui naudojamų dažnių poveikis žmonėms sukelia kognityvinių problemų, įskaitant depresiją ir kitus neurologinius sutrikimus.

Verdiktas

Toks teiginys apie 5G poveikį yra melas. Tyrimas, kuriuo paranormal.lt remiasi savo publikacijoje atliktas ne žmonėms, o pelėms. Nė viename kitame moksliniame tyrime, kuriuose tirtas 5G poveikis, nėra konstatuojama, kad šis ryšis yra neurologinių sutrikimų priežastimi.


Melo detektoriaus komentaras

Tyrimo, kuriuo remiasi portalas paranormal.lt, skelbdamas, kad „5G ryšiui naudojamų dažnių poveikis žmonėms sukelia kognityvinių problemų, įskaitant depresiją ir kitus neurologinius sutrikimus“, pavadinimas yra „5G ryšio radijo dažnių lauko poveikis pelių erdvinei atminčiai ir emocionalumui“. Jis lapkričio 22 dieną buvo paskelbtas žurnale „International Journal of Environmental Health Research“.

Tyrimo autoriai nurodo, kad ištyrė ilgalaikį 4,9 GHz radijo dažnio poveikį pelių emociniam elgesiui ir erdvinei atminčiai. Pelės šiuo radijo dažniu buvo veikiamos kasdien po vieną valandą 21 dieną iš eilės.

Tyrėjai padarė išvadą, jog 21 dienos 4,9 GHz radijo dažnio poveikis gali sukelti į depresiją panašų pelių elgesį. Tačiau jie nekonstatuoja, kad šis radijo dažnis ir sukelia depresiją, o juo labiau nieko neteigia apie poveikį žmonėms.

Tarptautinė apsaugos nuo nejonizuojančiosios spinduliuotės komisija (ICNIRP) po 7 metus trukusių tyrimų paskelbė dar 2020 m. paskelbė naujausias gaires dėl elektromagnetinių laukų poveikio ribojimo. Juose yra informacija ir apie 5G ryšį.

ICNIRP pirmininkas dr. Ericas van Rongenas pabrėžė, jog naujos gairės buvo parengtos nuodugniai peržiūrėjus visus susijusius mokslinius tyrimus, literatūrą, mokslinius seminarus ir platų viešųjų konsultacijų procesą. Tvirtinama, kad šios gairės, jei jų laikomasi, suteikia apsaugą nuo visų moksliškai pagrįstų neigiamų padarinių sveikatai, kai elektromagnetinių bangų spinduliuotį yra nuo 100 kHz iki 300 GHz.

Gairėse nurodoma, jog tam tikrų ribojimų reikia laikytis, kai dažniai viršija 6 GHz. Tuomet rekomenduojama trumpiau naudotis prietaisais, kurie skleidžia ir priima tokius ir didesnius dažnius.

„Naujosios gairės pateikia geresnes ir išsamesnes poveikio gaires ypač aukštesnio dažnio diapazone, viršijančiame 6 GHz, o tai svarbu 5G ir ateities technologijoms, naudojančioms šiuos aukštesnius dažnius. Svarbiausia, ką reikia prisiminti, yra tai, kad 5G technologijos negalės padaryti žalos, kai laikomasi naujų gairių“, – tvirtino E. van Rongenas.

Pasaulio sveikatos organizacija taip pat teigia, kad jokie tyrimai nesusieja belaidžių technologijų poveikio su neigiamu poveikiu sveikatai. PSO savo svetainėje nurodė, kad toliau peržiūrės šios srities tyrimus ir atlieka visų radijo dažnių diapazonų, kurie bus prieinami 2022 m., pavojaus sveikatai vertinimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)