Teiginiai

Įraše teigiama [kalba netaisyta, – aut. past.]: „Milijonai žmonių prarado gyvybes nuo vakcinos“.

Verdiktas

Teiginiui, kad vakcinos sukėlė „milijonus mirčių“ įrodyti nepateikti jokie įrodymai. Šiuo metu pasaulyje tik labai maža dalis mirčių buvo susieta tiesiogiai su vakcinomis. Pavyzdžiui, JAV platformoje VAERS gauta pranešimų apie preliminarias mirtis, kurios sudaro 0,0027 proc. vakcinacijos atvejų, tačiau ir tos mirtys nėra tiesiogiai susietos su COVID-19 skiepais. Šie atvejai toliau bus tiriami, norint nustatyti, ar juos tikrai sukėlė vakcinos. Todėl teiginys apie milijonus mirčių nuo skiepo galima vadinti melagingais.

Melo detektoriaus komentaras

Remiantis JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) duomenimis, sistemoje VAERS gauti 17,868 pranešimai apie preliminarias mirtis po vakcinos, tai sudaro 0,0027 proc. visų žmonių, kurie buvo paskiepyti. Šioje platformoje registruojami visi šalutinių poveikių atvejai, praėjus tam tikram laikui, kai žmogus yra paskiepytas. Jie toliau analizuojami, norint nustatyti, ar tikrai yra tiesioginis ryšys su vakcinomis. Todėl labai svarbu pabrėžti, kad net ši maža dalis atvejų dar nereikia, kad asmenys mirė nuo skiepo.
Melaginga žinutė

Jungtinės Karalystės Vaistų ir sveikatos priežiūros produktų reguliavimo agentūra (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency, MHRA) yra nustačiusi, jog itin retais atvejais, COVID-19 skiepai gali sukelti rimtą ligą ar net mirtį. Tačiau, pabrėžia MHRA specialistai, teigiamas poveikis absoliučiai daugumai žmonių yra gerokai stipresnis nei bet kokie žinomi šalutiniai poveikiai.

Rugsėjo mėn. prestižiniame moksliniame žurnale „The Lancet“ paskelbta analizė, kurios metu mokslininkai bandė apskaičiuoti, kiek mirčių buvo išvengta dėl COVID-19 skiepų. Jų paskaičiavimais, vakcinos išgelbėjo bent 14,4 mln. gyvybių pasaulyje. Taigi duomenys visgi rodo, kad vakcinos yra saugios, ir gelbėja žmonių gyvybes, o ne priešingai – sukelia mirtis.

Aptariamas įrašas remiasi JAV kardiologo Peter A. McCullough teiginiais, išsakytais konferencijos metų birželio 11 d. Pastarasis pandemijos metu liūdnai pagarsėjo pasaulyje, nes nuolat skleidė dezinformaciją apie COVID- 19 skiepus ir gydymą. Dėl to jo melus jau ne kartą atskleidė tarptautiniai faktų tikrintojai, ir kolegos mokslininkai bei medikai. Žinant tai, P. McCullough teiginius reikėtų vertinti itin kritiškai.

Remiantis portalo statista.com duomenimis, gruodžio 9 d. pasaulyje buvo suleista 13 mlrd. skiepų. Daugiausiai – Kinijoje, Indijoje ir JAV. Lietuvoje, remiantis šiais duomenimis, suleista daugiau nei 4.5 mln. vakcinų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją