Teiginiai


Naujoje stulbinančioje CDC ataskaitoje teigiama, kad mažiausiai 1,1 mln. amerikiečių mirė dėl to, kad gavo eksperimentines mRNR COVID-19 vakcinas, rašoma lietuviškame portale paranormal.lt (čia). O užsienio portalas „The Expose“, kuris pirmasis ir išplatino šiuos teiginius, tvirtino, kad „slapta CDC ataskaita atskleidžia, kad nuo COVID vakcinos išleidimo mažiausiai 1,1 milijono amerikiečių staiga mirė, o kita vyriausybės ataskaita įrodo, kad kaltos COVID-19 vakcinos“ (čia).

Verdiktas


Šie teiginiai yra melas. CDC niekada nepaskelbė jokios slaptos ar viešos ataskaitos, kurioje būtų nurodyta, kad 1,1 mln. amerikiečių mirė dėl COVID-19 vakcinos. CDC, tirianti nepageidaujamą vakcinų poveikį, yra nustačiusi tik devynis atvejus, kai skiepus nuo koronaviruso galima susieti su žmogaus mirtimi.

Melo detektoriaus komentaras


Leidinys „The Washington Post“ dar šių metų vasario 15 dieną pranešė, jog JAV perteklinis mirčių skaičius per pandemiją viršijo 1 milijoną, dauguma miršta nuo koronaviruso, tačiau aukų skaičių didina ir kitos ligos. Tokią statistiką, anot leidinio, paskelbė CDC.

2019 m., prieš pandemiją, CDC užregistravo 2,8 mln. mirčių, tačiau 2020 ir 2021 m., kai koronavirusas išplito tarp gyventojų, šalyje kasmet fiksuojama maždaug pusė milijono mirčių, viršijančių vidurkį, o tai ir vadinama perteklinėmis mirtimis.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) skelbia, jog gruodžio 7-osios duomenimis, visame pasaulyje nuo COVID-19 ligos mirė 6,6 mln. žmonių, o vien JAV – 1,07 mln. gyventojų.

Tačiau nei CDC, nei PSO tikrai neteigia, jog per pandemiją daugiau nei milijonas amerikiečių mirė dėl skiepų nuo koronaviruso.

CDC, kuri analizuoja ir tiria pranešimus nepageidaujamą vakcinų poveikį, savo ataskaitoje nurodė kad pranešimai apie mirtį po vakcinacijos nuo COVID-19 yra reti. Nuo 2020 m. gruodžio 14 d. iki 2022 m. gruodžio 7 d. Jungtinėse Valstijose buvo sušvirkšta daugiau nei 657 milijonai COVID-19 vakcinų dozių. Per tą laiką sistemoje, kurioje registruojami pranešimai apie šalutinį poveikį, gauta 17 868 preliminarūs pranešimai apie mirtį (0,0027 %) tarp žmonių, kurie buvo paskiepyti COVID-19 vakcina.

CDC ir JAV Maisto ir vaistų kontrolės tarnybos (FDA) gydytojai peržiūrėjo pranešimus apie mirtį, įskaitant mirties liudijimus, skrodimą ir medicininius įrašus. Nurodoma, kad nustatytos devynios mirtys, priežastiniu ryšiu susijusios su vakcinacija nuo COVID-19.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją