Teiginiai

Portalas paranormal.lt (čia), remdamasis leidinio „The Epoch Times“ publikacija (čia), skelbia, jog naujausi duomenys rodo, kad vakcinos veiksmingumas nuo koronaviruso jau po kelių mėnesių tampa neigiamas. O tai reiškia, kad skiepijimas iš tikrųjų padidina hospitalizacijos ir sunkių ligų riziką, o ne ją sumažina. Minėtuose portaluose daroma išvada, jog kai veiksmingumas yra neigiamas, skiepijimas labiau kenkia nei padeda.

Verdiktas

Teiginys, jog neigiamas COVID-19 vakcinos veiksmingumas reiškia, kad skiepai padidina riziką užsikrėsti koronavirusu ir sirgti sunkia šios ligos forma, yra melas. Mokslininkai išaiškino, kad neigiamos efektyvumo reikšmės, pastebėtos praėjus keliems mėnesiams po paskutinės vakcinos dozės, nereiškia, kad vakcinos padidina infekcijos riziką. Neigiamos vertės gali atsirasti dėl labai mažo vakcinos veiksmingumo ir kitų veiksnių, tokių kaip cirkuliuojančių variantų tipas ir kontrolės priemonės.

Melo detektoriaus komentaras

Melagienų skleidėjai iškraipė neseniai publikuotą mokslinį tyrimą, kuriuo buvo tirtas „Moderna“ vakcinos veiksmingumas nuo infekcijos ir COVID-19 hospitalizavimo, kai plinta koronaviruso Omicron subvariantai BA.1, BA.2, BA.2.12.1, BA.4 ir BA.5. Šiame tyrime ir nurodoma, kad po 150 dienų vakcinos efektyvumas tampa neigiamas, tačiau tai tikrai nereiškia, kad dėl to pasiskiepijusieji įgyja didesnę riziką greičiau užsikrėsti koronavirusu ir čia liga sirgti sunkiau.

Tyrimo rezultatuose konstatuojama, kad „Moderna“ vakcinos 3 arba 4 dozių veiksmingumas nuo infekcijos su Omicron subvariantais yra vidutiniškas ir trumpalaikis, tačiau apsauga nuo sunkios COVID-19 ligos išlieka tvirta. Mokslininkais savo išvadose taip pat pabrėžė, jog jau galima naudoti dvivalentę sustiprinančią dozę nuo BA.4/BA.5 subvarianto ir būtina toliau vertinti jos efektyvumą, ilgaamžiškumą ir poveikį SARS-CoV-2 raidai.

Daugybė kitų tyrimų taip pat įrodė, kad vakcinos nuo COVID-19 apsaugo nuo sunkių ligų ir mirties. Vakcinos taip pat sumažina tikimybę užsikrėsti, nors jos yra mažiau veiksmingos nuo infekcijos, kurią sukelia labiau užkrečiami Omicron subvariantai, nei ankstesni variantai. Ši apsauga taip pat laikui bėgant silpnėja, o revakcinacija padidina vakcinos apsaugą nuo infekcijos ir sunkaus COVID-19.

Teiginiai, jog COVID-19 vakcina esą naikina natūralų imunitetą, todėl paskiepytieji yra labiau linkę užsikrėsti koronavirusu, internete plinta nuo 2022 m. pradžios, o kaip įrodymai pateikiami skirtingi tyrimai. Tačiau visų jų išvadose išties konstatuojama, jog vakcinos yra efektyvios ir apsaugo nuo COVID-19 ligos.

„Melo detektorius“ jau rašė, kad melagienų skleidėjai pasinaudojo ir žurnale „New England Journal of Medicine“ rugsėjį paskelbtu tyrimu „Vakcinacijos ir ankstesnės infekcijos poveikis vaikų Omicron infekcijoms“. Melagienų skleidėjai pasinaudojo faktu, jog vakcinos teikiama apsauga sparčiai mažėja, kai kuriose diagramose parodyta, kad apsauga net tampa neigiama, iškraipė tyrimo rezultatus ir pateikė išvadą, kad vakcinos sunaikina natūralų imunitetą.

Tačiau Šiaurės Karolinos universiteto Chapel Hill biostatistikos profesorius, minimo tyrimo pagrindinis autorius Danyu Lin patvirtino, kad melagienų skleidėjai klaidingai pateikė tyrimo išvadas. „Mūsų turimi įrodymai patvirtina išvadą, kad natūralų imunitetą vakcinacija sustiprina, o ne sunaikina, kaip teigiama“, – tvirtino D. Lin. Anot jo, klaidingai pateikiamos diagramos, paskelbtos atliekant tyrimą.

Pavyzdžiui, vienoje diagramoje pavaizduotas staigus apsaugos, kurią suteikia vakcina vyraujant Delta variantui, nuo pakartotinio užsikrėtimo tarp vakcinuotų vaikų, sumažėjimas. Ši diagrama melaginguose straipsniuose buvo paminėta kaip įrodymas, kad imunitetas nuo ankstesnės infekcijos laikui bėgant po vakcinacijos išnyksta.

D. Lin ir teiginį, kad vakcinos naikina natūralų žmonių imunitetą apibūdino kaip tikrai klaidinantį.

Daugelio tyrimų apie vakcinų nuo COVID-19 efektyvumą išvadose konstatuojama, jog gyventojams, norintiems apsisaugoti nuo šios ligos, rekomenduojama skiepytis sustiprinančiomis dozėmis ir ypač atnaujintomis dvivalentinėmis vakcinomis, kurios apsaugo tiek nuo originalaus viruso, kuris sukelia COVID-19 , tiek nuo Omicron varianto BA.4 ir BA.5.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją