Teiginiai

Žinutė socialiniuose tinkluose (ČIA): „FDA patvirtino patį brangiausią vaistą pasaulyje. Jis skirtas gydyti kraujo krešėjimą, dozė kainuoja 3,5 mln. Ar jie ketina pasinaudoti tuo, ką sukūrė? Reta kraujo krešėjimo liga? Ar jie turi omeny dažniausiai pasitaikantį nepageidaujamą vakcinos poveikį?“

Verdiktas

Neseniai JAV patvirtintas preparatas „Hemgenix“ nėra susijęs su COVID-19 vakcinomis ar jų galimu šalutiniu poveikiu. Šis vaistas – tai genetinė terapija, skirta žmonėms, sergantiems retu genetiniu sutrikimu – hemofilija B – pasireiškiančiu sumažėjusiu kraujo krešėjimu, todėl galinčiu sukelti gyvybei pavojingą kraujavimą.

Melo detektoriaus komentaras

Lapkričio 22 d. JAV maisto ir vaistų administracija patvirtino brangiausiu pasaulio vaistu tituluojamą preparatą „Hemgenix“. Pranešama, kad gydymas šiuo vaistu vienam pacientui kainuos apie 3,5 mln. JAV dolerių (apie 3,4 mln. Eurų). Perskaitę, kad vaistas skirtas su kraujo krešėjimu susijusiai ligai gydyti, socialinių tinklų vartotojai įžvelgė sąsajų su COVID-19 vakcinų šalutiniais poveikiais esą po vakcinacijos patvirtintas brangiausias vaistas gali būti vieno didelio sąmokslo dalis.

Manipuliatyvi žinutė

Tačiau įtarimai, kad „Hemgenix“ gali būti susijęs su COVID-19 vakcinų keliamu poveikiu – niekuo neparemti. Vaisto apraše nurodoma, kad „Hemgenix“ yra genų terapijos preparatas, skirtas hemofilijai B gydyti. Hemofilija B yra retas genetinis sutrikimas, pasireiškiantis sumažėjusiu kraujo krešėjimu, todėl liga sergančius žmones gali ištikti gyvybei pavojų keliantis kraujavimas arba sunkūs spontaninio kraujavimo epizodai.

Šį genetinį sutrikimą turi tik 1 iš 40 tūkst. žmonių arba apie 8-15% visų sergančiųjų hemofilija. Moterys šia liga beveik niekada neserga, jos būna sutrikimo nešiotojos, o defektas pasireiškia berniukams. Sergantis tėvas sūnui ligos neperduoda, tačiau dukros tampa nešiotojomis ir jų sūnūs turi riziką susirgti hemofilija, o dukros – tapti nešiotojomis.

„Hemgenix“ sumažina iki 54 proc. galimų kraujavimo atvejų per metus ir 94 proc. sumažina poreikį sergantiems hemofilija B naudoti IX faktoriaus koncentratą [aut. past. – hemofilija B yra liga, nustatoma, kai žmogui trūksta IX kraujo krešėjimo faktoriaus].

Taigi, „Hemgenix“ preparatas niekuo nėra susijęs su COVID-19 vakcinomis ar galimais jų šalutiniais poveikiais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją