Teiginiai

COVID-19 vakcinos žmones verčia „GMO kiborgais“, pasiskiepijusios moterys pagimdo „transžmones“ vaikus, kurių skiriamasis bruožas – visiškai juodi akių obuoliai.

Verdiktas

Žinutėje apie „transžmones“ pateikiama klaidinga informacija. COVID-19 vakcinos nepakeičia žmogaus genomo ir nėra pavojingos nėščioms moterims. Nėra duomenų, kad pasiskiepijusioms nuo COVID-19 mamos gimtų keisti kūdikiai. Sąmokslo teorijai apie „transžmones“ iliustruoti socialinių tinklų vartotojai pasitelkia neišnešioto kūdikio vaizdą ir nuotraukų redagavimo programomis redaguotą fotografiją.

Melo detektoriaus komentaras

Socialiniuose tinkluose išplatintos žinutės (ČIA) apie tai, kad COVID-19 vakcinos esą genetiškai keičia žmones, paverčia juos „GMO kiborgais“, o pasiskiepijusių moterų vaikai gimsta kitokie nei įprasti kūdikiai – jų išvaizda išsiskiria visiškai juodais akių obuoliais, sulaukę vos dviejų mėnesių jie jau pradeda vaikščioti. Šių teiginių autorystė priskiriama „medicinos specialistei, besispecializuojančiai ginekologijos ir akušerijos srityse“ Dr. Vivian Brunet. Siekdami įrodyti šiuos teiginius, socialinių tinklų vartotojai taip pat pasidalino trimis kūdikių nuotraukomis, neva įrodančiomis juodų akių obuolių fenomeną.

Iš tiesų, visi šie teiginiai – tik dar viena sąmokslo teorija. Panašios versijos esą COVID-19 vakcinos naujagimius paverčia keistais, ne tokiais kaip įprasti žmonės, sklido ir anksčiau. Pavyzdžiui, „Melo detektorius“ jau rašė (ČIA) apie dešinėje paveikslėlio pusėje matomą kūdikį. Šios mergaitės vardu Rêve vaizdo įrašu „Tik Tok“ paskyroje dalinosi naujagimės motina. Mergaitė gimė neišnešiota ir svėrė mažiau nei 2 kg. Vėliau jos motina dalinosi ir daugiau vaizdo įrašų, kuriuose matoma, kaip Rêve augdama keitėsi. 2020 m. gruodžio mėnesį, taigi, dar iki patvirtinant pirmą COVID-19 vakciną masiniam naudojimui, mergaitei jau buvo 4 mėnesiai, vadinasi, motina ją pagimdė iki atsirandant COVID-19 vakcinoms. Nepaisant gležnos išvaizdos vos gimus, vėliau mergaitė išaugo niekuo nesiskirianti nuo kitų vaikų.

Tuo tarpu vidurinės kūdikio nuotraukos kopijų internete aptikti nepavyko. Visos nuorodos vedė į tos pačios sąmokslo teorijos platintojų žinutes, tačiau patikrinus fotografiją filtrais, padedančiais aptikti koreguotus atvaizdus, gauti rezultatai leidžia daryti išvadą, kad yra didelė tikimybė jog atvaizdas buvo redaguotas patamsinant kūdikio akis.

„InVID We Verify“ įrankio filtras rodo, kad kūdikio atvaizde akys greičiausiai buvo pakoreguotos

Kairėje pusėje esančio kūdikio atvaizdo originalaus šaltinio aptikti nepavyko. Ši fotografija – tai vaizdo įrašo ekrano nuotrauka, tačiau sąmokslo teoriją skleidžiančiame įraše panaudotas itin prastos kokybės vaizdo siužetas. Iš mažyčio balto užrašo ekrane matyti, kad greičiausiai pirmiausia įrašu buvo pasidalinta „Tik Tok“ platformoje, tačiau kokybė smarkiai sumažinta, kad užrašas su nuoroda į vartotojo anketą nebūtų įskaitomas (ČIA).

Įrašu su šiuo epizodu pasidalino organizacija „La Quinta Columna“ (liet. „Penktoji kolona“), prisistatanti kaip skelbianti alternatyvią informaciją. Organizacijos puslapyje gausu sąmokslo teorijų ir melagienų apie COVID-19 vakcinas ir pandemiją, o jų „Facebook“ anketa jau pašalinta iš tinklo. „Youtube“ paskyroje taip pat beveik nėra jokios informacijos, o kai kurie organizacijos kurti vaizdo įrašai jau pašalinti iš platformos.

„Melo detektorius“ jau ne kartą rašė (ČIA, ČIA ir ČIA), kad COVID-19 vakcina nekeičia žmogaus DNR, be to, yra saugi nėščioms moterims. Kur kas didesnių sveikatos sutrikimų nėščiajai gali kilti užsikrėtus COVID-19, nei pasiskiepijus nuo šios ligos.

Be to, pasitikėti ginekologės Dr. Viviane Brunet Meza, kuri skleidžia teoriją apie „transžmones“ kūdikius, teiginiais taip pat neverta. Visų pirma, ši gydytoja yra ginekologė ir jos darbo sritis nėra susijusi su imunologija, visų antra, meksikietė V. Brunet pateko pakartotinai dezinformaciją apie COVID-19 skleidžiančių medikų sąrašus (ČIA). Šį sąrašą sudarė projekto „Salud con Lupa“ vykdytojai, prie jo prisidėjo žinomos ispanų kalba faktus tikrinančios organizacijos, tokios kaip „Verificado“. Šios gydytojos apraše nurodoma, kad pandemijos metu ji skleidė dezinformaciją apie šalutinius COVID-19 vakcinų poveikius, tikino esą pandemija yra suplanuoja, siūlė COVID-19 gydyti balikliu, – kuris ne tik negali būti siejamas su šios ligos gydymu, bet nurijus netgi kelia pavojų gyvybei.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją