Teiginiai

Žinutė socialiniuose tinkluose apie J. Bideno kalbos ištrauką iš susitikimo su rinkėjais Floridoje: „Pasirodo, kad jis perpus sumažino valstybės skolą, nors ši išaugo iki rekordinio 31 trilijono USD“.

Verdiktas

Socialiniuose tinkluose paviešintas specialiai iškirptas vaizdo įrašo epizodas, kuriame JAV vadovas suklysta vietoje žodžio „deficitas“ pavartodamas žodį „skola“, tačiau žiūrint visą kalbos vaizdo įrašą aiškiai girdima, kaip pirmiausia J. Bidenas pasako sumažinęs JAV federalinio biudžeto deficitą 1,4 trln. JAV dolerių ir tai – teisinga informacija. Nors JAV valstybės skola nuo praėjusių metų išaugo, federalinio biudžeto deficitas sumažėjo.

Melo detektoriaus komentaras

Socialiniuose tinkluose pasidalinta kelių sekundžių trukmės JAV prezidento kalbos ištrauka, kurioje jis girdimas sakant: „Mes sumažinome federalinę skolą perpus!“ (angl. „We cut the federal debt in half!“). Šiuos žodžius J. Bidenas išsakė savo rinkėjams Floridoje, susitikime, kuris vyko lapkričio mėnesio pradžioje.

Įrašu pasidalinę socialinių tinklų vartotojai pašiepė J. Bideną, tvirtindami, kad „jis perpus sumažino valstybės skolą, nors ši išaugo iki rekordinio 31 trilijono USD.“.

Klaidinanti žinutė

Vis dėlto tam, kad suprasti visą kontekstą, apie ką tiksliai kalbėjo J. Bidenas, būtina peržiūrėti visą susitikimo Floridoje vaizdo įrašą (ČIA), taip pat – įsigilinti, ką reiškia du skirtingi terminai – federalinio biudžeto deficitas ir valstybės skola.

Iš tiesų, jei išklausytume visą J. Bideno išdėstytą mintį apie jo neva sumažintą federalinio biudžeto skolą, išgirstume, kad iš tiesų J. Bidenas viename sakinyje sumaišo žodžius „skola“ (angl. debt) ir „deficitas“ (angl. deficit). Visa kalboje girdima frazė skamba taip:

„Šiais metais sumažinau federalinį deficitą vienu trilijonu 400 mlrd. dolerių. Vienas trilijonas 400 milijardų dolerių. Daugiausiai per visą Amerikos istoriją. Niekas niekada nesumažino skolos tiek daug, mes sumažinome federalinę skolą per pusę. Ir, beje, praėjusiais metais aš sumažinau deficitą 350 milijardų dolerių.“

Taigi, pirmiausia kalbėdamas apie savo prezidentavimo metu pasiektus rodiklius J. Bidenas pamini per pusę sumažintą federalinio biudžeto deficitą ir tik vėliau žodį „deficitas“ klaidingai pakeičia į žodį „skola“. Vis dėlto, klausant viso vaizdo įrašo tampa aišku, apie ką iš tiesų kalba JAV prezidentas, todėl galima teigti, kad socialiniuose tinkluose išplatinta trumpa ištrauka buvo siekiama klaidinti jį žiūrinčius žmones.

J. Bideno teiginys, kad per jo kadenciją buvo perpus sumažintas federalinio biudžeto deficitas, yra teisingas. Šiais metais jis siekia 1,38 trln. JAV dolerių (maždaug 1,33 trln. Eurų), kai, tuo tarpu, praėjusiais fiskaliniais metais deficitas buvo perpus didesnis – 2,7 trln. JAV dolerių (maždaug 2,6 trln. Eurų).

Tuo tarpu JAV valstybės skola šiuo metu siekia 31,37 trln. JAV dolerių (maždaug 30,28 trln. Eurų), kai praėjusių metų paskutinį ketvirtį ji buvo mažesnė ir siekė 28,4 trln. JAV dolerių (maždaug 27,5 trln. Eurų).

Federalinio biudžeto deficitas – tai suma, kurią vyriausybė kasmet išleidžia viršydama pajamas iš mokesčių, tarifų ir rinkliavų. Tuomet vyriausybė turi skolintis, kad padengtų susidariusį skirtumą, o valstybės skola – pinigų suma, kurią federalinė vyriausybė pasiskolino tam, kad padengtų per tam tikrą laiką susidariusį išlaidų likutį.

JAV federalinių finansinių duomenų bazėje „Fiscal data“ pateikiamas toks valstybės skolos paaiškinimas [aut. past. – pateikiame vertimą iš anglų į lietuvių kalbą]: „Kai tam tikrais fiskaliniais metais išlaidos (pvz., pinigai keliams) viršija pajamas (pvz., federalinio pajamų mokesčio lėšas), susidaro biudžeto deficitas. Šiam deficitui padengti federalinė vyriausybė skolinasi pinigų parduodama vertybinius popierius, pavyzdžiui, iždo obligacijas, vekselius, obligacijas su kintama palūkanų norma ir nuo infliacijos apsaugotus iždo vertybinius popierius (TIPS). Valstybės skola – tai sukaupta šio skolinimosi suma kartu su susijusiomis palūkanomis, mokėtinomis šiuos vertybinius popierius įsigijusiems investuotojams. Federalinei vyriausybei patiriant pasikartojantį deficitą, o tai yra įprasta, valstybės skola didėja.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją