Teiginiai


Publikacijoje (ČIA) išsakomi tokie teiginiai [kalba netaisyta, – aut. past.]: „baiminamasi, kad daugelyje medvilninių tamponų, naudojamų atliekant „Covid“ tyrimus, yra kancerogeninio etileno oksido“ ir „ekspertų teigimu, eksperimentinės „Covid“ „vakcinos“ jau dabar lemia didelį vėžio atvejų skaičiaus padidėjimą visame pasaulyje“.

Verdiktas


Tiesa, kad etileno oksidas yra asocijuojamas su vėžiniais susirgimais, tačiau tai nereiškia, kad etileno oksidu sterilizuoti medvilniniai tamponai taip pat gali sukelti vėžį. Ši sterilizacija yra saugus procesas, jau dešimtmečius naudojamas medicininės įrangos sterilizacijai ir smarkiai kontroliuojamas tarptautinių standartų. Taip pat, neteisinga COVID-19 vakcinas vadinti „eksperimentinėmis“, ir nėra jokių įrodymų, kad jos sukelia vėžį. Tokie įrodymai nepateikiami ir aptariamoje publikacijoje. Todėl galima teigti

Melo detektoriaus komentaras


Vakcinos niekaip nepaveikia žmogaus DNR, todėl techniškai neįmanoma, kad jos sukeltų vėžį. Informacinė RNR (arba iRNR) nėra tas pats, kas DNR. iRNR nepasiekia ląstelės branduolio – dalies, kur yra DNR. Taip pat vakcinose nėra ingredientų, kurie gali žmogui sukelti vėžį. Imunologai, infekcinių ligų ekspertai ir mokslininkai, tyrinėjantys vėžį, „The Associated Press“ patvirtino, kad COVID-19 vakcinos nesukelia vėžio [žr. Šaltiniai]. Taigi aptariamoje publikacijoje pateikti teiginiai apie vėžį yra melagingi.

„Nė viena vakcina, kurią kada nors tyrinėjome, ar kuri naudojama užkirsti kelią infekcijoms kada nors buvo siejama su vėžiniais susirgimais“, – „The Associated Press“ sakė dr. Mark Shlomchik, Pitsburgo universiteto Medicinos mokyklos imunologijos katedros pirmininkas.

Taip pat, melaginga teigti, kad šie skiepai – eksperimentiniai. Jų kūrėjai atliko visus būtinuosius klinikinius tyrimus, kad būtų užtikrintas vakcinų saugumas ir efektyvumas. „Johnson & Johnson“ and „AstraZeneca“ sukurtos jau ilgai naudojamų vakcinų pagrindu, gerai suprantamos ir ištyrinėtos. iRNR vakcinos, kaip „Pfizer“ ir „Moderna“, yra naujos, tačiau pati iRNR technologija tyrinėjama jau kelis dešimtmečius. Skubus leidimas naudoti skiepus nereiškia, kad buvo neatlikti saugumo ir efektyvumo tyrimai. Publikacijos autorius nepateikia jokių argumentų, įrodančių tai, kad vakcinos yra „eksperimentinės“.

Kalbant apie etileno oksidą, sterilizavimo procesai sudėlioti taip, kad pavojingos medžiagos nelieka ant įrankio (šiuo atveju – medvilninio tampono), o bet koks likutis yra nereikšmingas, taip pat griežtus atitinka nacionalinius ir tarptautinius standartus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją