Teiginiai

Įraše (ČIA) išsakomi tokie teiginiai [kalba netaisyta, – aut. past.]: „Pasirodo, skiepas nuo gripo yra toks pat nenaudingas kaip Covid injekcija, bet niekas to nepastebėjo, nes jis nėra toks pavojingas“; žmonės nenori skiepytis dėl to, kad skiepai akivaizdžiai NEVEIKIA“.

Verdiktas

Nors skiepų efektyvumas skiriasi, tyrimai rodo, kad skiepai nuo gripo sumažina tikimybę susirgti gripu nuo 40 iki 60 proc., jei vakcinos sudėtis atitinka cirkuliuojantį virusą, jos efektyvumas gali siekti ir 70–90 proc. Laikoma, kad gripo skiepai yra geriausia apsaugo nuo sunkios gripo ligos ir komplikacijų. Todėl teigti, kad skiepai neveiksmingi, nepagrindžiant to įrodymais – melaginga.

Melo detektoriaus komentaras

Remdamiesi nuolatine gripo virusų stebėsena, vakcinų ekspertai nustato, kurie virusai artimiausią sezoną cirkuliuos labiausiai. Jei jų prognozė yra teisinga, gripo vakcinos suteikia gerą apsaugą.

Klaidinanti žinutė

Gripo efektyvumas priklauso nuo dviejų pagrindinių faktorių: 1. Kas yra skiepijamas (asmens amžius, bendra sveikatos būklė); 2. Kaip gerai sukurta vakcina atitinka cirkuliuojantį virusą.

Kai gripo vakcina gerai neatitinka cirkuliuojančių virusų, gali būti, kad vakcinacija gali suteikti mažą apsaugą arba nesuteikti jokios. Tačiau vis tiek apsaugo nuo kitų gripo virusų, kurie cirkuliuoja sezono metu. Kai vakcinos ir cirkuliuojantys virusai gerai suderinami, vakcinacija suteikia didelę naudą ir užkerta kelią gripo ligai ir komplikacijoms. Tačiau dažniausiai vakcinos veiksmingumas siekia 40–60 proc. Taip pat skiepai sumažina tikimybę susirgti sunkiai, patirti ligos komplikacijas ir patekti į ligoninę.

Gripo skiepai apsaugo nuo ligos vidutiniškai 12 mėn. Jau po 6 mėn. nuo skiepo antikūnų organizme sumažėja dvigubai. Todėl gripo skiepas yra sezoninis, juo rekomenduojama skiepytis prieš rudens gripo sezoną. Kiekvieną gripo sezoną cirkuliuoja keli virusai, todėl kiekvienas žmogus per vieną sezoną gali užsikrėsti bent du kartus.

Sapereaude.lt publikacija remiasi rašytojo Alex Berenson mintimis. Jis pandemijos metu išgarsėjo dėl melagingų teiginių, susijusių su COVID-19 liga, o vėliau – su COVID-19 vakcinomis. Taip pat svarbu pabrėžti, kad jis nėra nei medikas, nei mokslininkas, neatlikęs jokių tyrimų su vakcinomis. Todėl jo nuomonę apie vakcinas reikėtų vertinti itin kritiškai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją