Teiginiai


Vienas iš labiausiai nerimą keliančių COVID-19 vakcinų šalutinių poveikių yra tas, kad jos, atrodo, užkerta kelią reprodukcijai, žudydamos dar įsčiose esančius kūdikius, rašoma portale paranormal.lt (čia). Straipsnyje teigiama, kad „nauji pranešimai rodo, jog negyvų naujagimių gimimų skaičius vis didėja“ – vienoje Kalifornijos ligoninėje negyvagimių skaičius, palyginti su laikotarpiu iki vakcinacijos nuo koronaviruso, išaugo net 500 proc.

Verdiktas


Teiginiai, kad negyvagimių skaičius pasidėjo 500 proc., kad kūdikiai gimsta negyvi arba įvyksta persileidimai dėl COVID-19 vakcinos yra melas. Daugybe mokslinių tyrimų įrodyta, jog COVID-19 vakcinos neturi neigiamos įtakos nei vaisingumui, nei nėštumui. Priešingai – įrodyta, kad vakcinacija nuo koronaviruso sumažina įvairius su COVID-19 liga susijusius pavojus nėštumo metu, įskaitant tai, kad kūdikis gali gimti negyvas.

Melo detektoriaus komentaras


Nepaisant patikimų mokslininkų išvadų apie COVID-19 vakcinų poveikį nėštumui ir nėščioms moterims, spalio 24 d. internetinis leidinys „The Epoch Times“ (čia) išplatino, kaip teigiama straipsnyje, nutekintą Kalifornijos Fresno ligoninės darbuotojo laišką, kuriame teigiama, kad 2022 m. rugpjūtį gimė 22 negyvi kūdikiai, kai įprastai tokių mirčių, kol nebuvo pradėta vakcinacija nuo koronaviruso, būdavo „vidutiniškai nuo vieno iki dviejų kas tris mėnesius“. Todėl skaičiuojama, kad negyvagimių skaičius išaugo 500 proc.

Tačiau laiško autentiškumas nėra patvirtintas, o internetinis leidinys „The Epoch Times“ vertinamas kaip šališkas ir abejotinas šaltinis, kuris remiasi pseudomokslo publikavimu ir propagandos bei sąmokslo teorijų propagavimu.

Faktų tikrintojai iš factcheck.org susisiekė su Fresno apygardos ir Kalifornijos visuomenės sveikatos departamentais, kurie patvirtino, kad nuo COVID-19 vakcinų įvedimo negyvagimių skaičius reikšmingai nepadidėjo.

Moksliniais tyrimais taip pat ne kartą įrodyta, kad COVID-19 vakcinos nekenkia nei nėščiosioms, nei jų įsčiose esančiam vaisiui. „Poveikis žindančioms ir nėščioms moterims nesiskiria nuo bendros populiacijos. Taip pat abortų dažnis nesiskiria nuo neskiepytų nėščių moterų, tirtų prieš COVID-19 pandemiją“, – pabrėžiama viename iš tyrimų.

Kitu klinikiniu tyrimu taip pat patvirtinta motinos vakcinacijos nauda vaisiui ir kūdikiui, įskaitant negyvagimio rizikos mažinimą. Palyginus 66 067 nėščias moteris, kurios buvo paskiepytos nuo koronaviruso nėštumo metu, su 424 624 neskiepytomis nėščiosiomis, buvo nustatyta, kad vakcinacija nuo COVID-19 sumažino negyvagimių skaičių 15 proc.

Tyrimais taip pat nustatyta, kad būtent COVID-19 liga, o ne skiepai nuo jos, yra susijusi su didesne sunkių ligų ir komplikacijų rizika nėščioms moterims, įskaitant priešlaikinį gimdymą, hospitalizavimą ir mirtingumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją