Teiginiai


Gydytojas iš Kanados neseniai įspėjo, kad vaikai, kuriems nuo koronaviruso (COVID-19) vakcinos išsivysto miokarditas – širdies raumens uždegimas, per penkerius metus mirs, skelbia portalas paranormal.lt (čia). Keliose užsienio portaluose (čia), pasižyminčiuose dezinformacija apie vakcinas, tas pats gydytojas teigia, kad 50 proc. vaikų, kurie susirgo miokarditu nuo COVID-19 vakcinos, mirs po 5 metų.

Verdiktas


Tiek vienas, tiek kitas teiginys apie tai, kad vaikai, kurie po COVID-19 vakcinos susirgo miokarditu, po penkerių metų mirs yra melas. Tokią informaciją paskleidęs gydytojas nepateikė jokių įrodymų, kurie pagrįstų jo teiginį. Miokarditas yra pripažintas kaip itin retas nepageidaujamas COVID-19 vakcinos poveikis, tačiau daugybe tyrimu įrodyta, kad vaikai, kuriems jis pasireiškė po vakcinacijos, lengvai ir greitai pasveiko.

Melo detektoriaus komentaras


Teiginį apie tai, kad 50 proc. vaikų, kuriems po vakcinacijos pasireiškė miokarditas, po penkerių metų mirs pareiškė Kanados gydytojas Chrisas Alanas Shoemakeris, kuris yra šeimos gydytojas, o ne imunologas, infektologas, todėl jo teiginius reikėtų vertinti kritiškai.

Šis gydytojas taip kalbėjo per surengtą akciją prieš vakcinaciją, o jo teiginius išplatino internetine televizija brighteon.com laidoje „The Ben Armstrong Show“ (čia). Siekdamas pagrįsti savo teiginį apie būsimas vaikų mirtis, Ch. A. Shoemakeris citavo Jungtinės Karalystės Nacionalinės statistikos biuro (ONS) ataskaitą, kurioje neva teigiama, kad per pirmuosius aštuonis mėnesius po skiepijimo vaikai, kuriems buvo suleistos dvi COVID-19 vakcinos dozės, turėjo 5200 proc. didesnę tikimybę mirti nei neskiepytieji.

Tačiau toks teiginys taip pat yra melagingas. ONS duomenyse nėra įrodymų, leidžiančių manyti, kad vakcinos nuo COVID-19 yra susijusios su vaikų mirtimi, agentūros atstovas Glennas Garrettas sakė „PolitiFact“.

ONS pranešė, kad nuo vakcinacijos pradžios iki vasario JK buvo 15 mirčių, kai mirties liudijime buvo paminėta vakcina nuo COVID-19. Tačiau nė vienas iš mirusių žmonių nebuvo jaunesnis nei 35 metų. Anglijos ONS duomenys rodo, kad nuo 2021 m. sausio iki spalio 31 dienos iš 81 per tą laiką mirusio vakcinuoto vaiko vienas sirgo COVID-19, o iš 256 mirusių neskiepytų vaikų 20 sirgo COVID-19. Duomenų rinkinyje nenurodomos ne COVID-19 mirčių priežastys.

„Skiepytų vaikų imties dydis yra daug mažesnis nei neskiepytų vaikų, nes didžiąją 2021 metų dalį Anglijoje COVID-19 vakcina buvo prieinama tik rizikos grupės vaikams. Vakcina tapo plačiai prieinama visiems vaikams nuo 12 iki 17 metų 2021 m. rugpjūčio mėn. Vaikai iki 12 metų galėjo gauti vakciną 2021 m. gruodžio mėn.“, – aiškino G. Garrettas.

Todėl pabrėžiama, jog skaičius, kad dviem dozėmis paskiepyti vaikai turėjo 5200 proc. didesnė tikimybė mirti nei neskiepyti yra klaidingas ir klaidinantis, nes netinkamai interpretuojami statistikos duomenys.

Internete jau ne pirmą kartą skleidžiamos melagienos, kad miokarditu po skiepų nuo koronaviruso susirgę vaikai gali mirti. „Miokarditas yra negrįžtamas. Kai širdies raumuo yra pažeistas, kūnas negali jo atstatyti. Tai niokojanti būsena, per kelerius metus daugelis tų vaikų mirs“, - teigta anksčiau platintuose įrašuose socialiniuose tinkluose.

Tačiau „Reuters“ faktų tikrintojai tai paneigė. Jie citavo medicinos ekspertus, kurie remdamiesi ligšioliniais įrodymais, nesutinka, kad miokarditas po COVID-19 vakcinos yra negrįžtamas. Socialinės žiniasklaidos teiginiai, kad „bėgant metams“, daugelis vaikų, kuriems diagnozuotas miokarditas, mirs, yra nepagrįsti, teigia Miokardito fondo atstovai.

Medicinos ekspertai pabrėžė, kad iki šiol gauti įrodymai rodo, kad sergantieji miokarditu po COVID-19 vakcinos greitai pasveiksta. „Palyginti su galima COVID-19 infekcijos rizika vaikams, miokarditas yra gana retas. Tiesą sakant, vaikams didesnė rizika susirgti miokarditu po daugiasisteminio uždegiminio sindromo – sunkios ligos, kurią sukelia COVID-19 infekcija. Štai kodėl Amerikos pediatrų akademija rekomenduoja skiepyti nuo COVID-19 visus 6 mėnesių ir vyresnius vaikus, kurie neturi kontraindikacijų“, - teigė gydytoja Yvonne A. Maldonado.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją