Teiginiai


Vaizdo įrašas, kuriuo perspėjama apie COVID-23 pandemiją.

Verdiktas


Šis vaizdo įrašas nėra tikra informacija. Tai – ištrauka iš 2020 m. pasirodžiusio filmo „Songbird“, kurį įkvėpė COVID-19 pandemija.

Melo detektoriaus komentaras


Socialinių tinklų vartotojai dalinasi minutės trukmės vaizdo siužetu, kuriame skamba šiurpi muzika. Ekrane matyti švieslentė su užrašu COVID-23, ant kurios taip pat nurodytas aukų skaičius ir nurodymas likti namie. Vėliau rodomas sustabdytas žinių reportažo kadras, kuriame be apsauginiais kostiumais apsirengusių medikų matoma antraštė, išvertus iš anglų į lietuvių kalbą reiškianti „COVID-23 užsikrėtimai rekordinėse aukštumose“.

Klaidinanti žinutė

Susirūpinę interneto vartotojai įrašu pasidalino kaip tikra informacija, tačiau iš tiesų jame rodomi kadrai iš 2020 m. pasirodžiusio filmo „Songbird“ (liet. „Karantino gniaužtuose“). Užrašo fragmentą galima pamatyti ir per pirmą ištraukos sekundę.

Filmas „Songbird“ – tai amerikiečių distopinė drama, trileris, kurį įkvėpė COVID-19 pandemija. „IMDB“ platformoje nurodoma (ČIA), kad veiksmas vyksta 2024 m., kai pasaulio miestus apima pandemija, o saujelei filmo herojų tenka išgyventi ligą, įvestą karo padėtį ir karantiną. Adamo Masono režisuotas filmas nesulaukė simpatijų nei iš žiūrovų, nei iš kritikų. Pastarieji jam davė vos 27 balus iš šimto.

Filmą komentavę žiūrovai kaltino režisierių nejautrumu kuriant distopiją apie siaubingus įvykius tuo metu, kai jie pasaulyje vyksta realiu laiku, mat filmas buvo sukurtas per maždaug 5 savaites ir išleistas tuo metu, kai griežti COVID-19 apribojimai dar tik buvo įvedami. Taigi, filme vaizduojami įvykiai didele dalimi sutapo su tuo, kas tuo metu realiai vyko pasaulyje. „Songbird“ tapo pirmuoju Holivudo filmu, kurį įkvėpė 2020 m. prasidėjusi COVID-19 pandemija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją