Teiginiai

Portale paranormal.lt publikuojamame straipsnyje (čia) teigiama, kad oficialiame tyrime padaryta išvada, kad COVID-19 buvo sukurtas laboratorijoje. Tvirtinama, kad Vokietijos ir JAV mokslininkų atlikto oficialaus tyrimo išvadose teigiama, kad virusas, sukėlęs COVID-19 pandemiją, buvo pagamintas laboratorijoje.

Verdiktas

Šie teiginiai, jog oficialaus tyrimo išvadose teigiama, kad COVID-19 virusas bus pagamintas laboratorijoje yra melas, nes tokios išvados nėra oficialiai patvirtintos. Trijų mokslininkų atliktas tyrimas neseniai buvo paskelbtas bioRxiv * išankstinio spausdinimo serveryje, kuriame skelbiamos preliminarios mokslinės ataskaitos, kurios nėra recenzuotos, todėl neturėtų būti laikomos įtikinamomis. Be to, šiame tyrime netvirtinima, jog COVID-19 virusas buvo sukurtas laboratorijoje, o tik teigiama, kad tai yra didelė tikimybė.

Melo detektoriaus komentaras

Nuo 2020 m. sausio, kai atsirado ir visame pasaulyje išplito COVID-19 pandemiją sukėlęs virusas, mokslininkai iš viso pasaulio diskutuoja apie SARS-CoV-2 patogeno kilmę. Aptariamos dvi teorijos. Viena jų, kad virusas atsirado laukinių gyvūnų turguje Kinijos Uhano provincijoje ir iš ten išplito žmonėms. Antroji – virusas atsirado didelio saugumo laboratorijoje ir į aplinką pateko per nelaimingą atsitikimą.

Labiausiai tikėtina kilmės vieta ekspertai laiko laukinių gyvūnų turgų. Nors ir ir nėra įtikinamai patenkinamų įrodymų nė vienai teorijai, tačiau dauguma ekspertų teigia, kad laukinių gyvūnų turgaus teorija yra pati tikriausia.

Trijų mokslininkų grupė – Vokietijos Viurcburgo universiteto mokslininkas Valentinas Bruttelis, Alekso Washburnas iš JAV įsikūrusio tyrimų centro „Selva Analytics“ ir Antonijus VanDongenas iš Djuko (JAV) universiteto neseniai paskelbė savo tyrimo išvadas, kuriose nurodo, kad yra didelė tikimybė, jog SARS-CoV-2 buvo sukurtas laboratorijoje, o net atsidaro gamtoje.

„Sars-CoV-2 struktūra yra anomali laukiniams koronavirusams, bet įprasta laboratorijoje surinktiems virusams“, - teigiama tyrimo išvadose.

Tačiau pažymėtina jog šiame tyrime nė karto netvirtinama, kad COVID-19 pandemiją sukėlęčs virusas neabejotinai buvo sukurtas laboratorijoje, o teigiama, jog „yra didelė tikimybė“.

Tokias tyrimo išvadas netrukus sukritikavo daugybė kitų mokslininkų, kurie kritikavo ir pasirinktą tyrimo metodą, ir kitus įrodymus. Pavyzdžiui, Viurcburgo universitetas paskelbė savo pareiškimą šį tyrimą. Virusologai Florianas Erhardas, Oliveris Kurzai ir prof. Larsas Dölkenas teigė: „Priešingai nei teigia tyrimo autoriai, sąsajos, modelis taip pat galėjo išsivystyti natūraliai – panašūs modeliai aptinkami ir koronavirusuose, glaudžiai susijusiuose su SARS-CoV-2. Apskritai, tyrime pateiktos analizės nepateikia jokių patikimų įrodymų, patvirtinančių autorių suformuluotą išvadą, kad SARS-CoV-2 yra sintetinės kilmės“.

Tačiau vienas iš tyrimo autorių Valentinas Bruttelis, turinis imunologijos daktaro laipsnį ir dirbantis Viurcburgo universitetinėje ligoninėje, duodama interviu Vokietijos žiniasklaidai teigė, kad „mūsų rezultatai rodo, kad šis virusas 99,9 procento yra dirbtinė, tikriausiai manipuliuojama, natūralaus viruso kopija“.

Beje, šių metų vasarą buvo paskelbėti su recenzuoti tyrimai, kuriuose, remiantis skirtingai metodais, esą įrodyta, kad COVID-19 pandemiją sukėlusio viruso kilmę yra nnatūrali – jis iš gyvūnų buvo perduotas žmonėms.

„Tikiuosi, kad šie tyrimai pataisys klaidingus teiginius, kad virusas atkeliavo iš laboratorijos“, - pabrėžė vienas iš tyrėjų, virusologas profesorius Davidas Robertsonas iš Glazgo universiteto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją