Teiginiai

Įvairiuose Lietuvos ir užsienio portaluose pasirodė naujienų, jog Nyderlandų mokyklose vaikams pradėta tiekti sliekus ir vabalus (čia ) , kad būtų kovojama su visuotiniu atšilimu. Teigiama, kad siekiant sumažinti mėsos vartojimą, Nyderlandų mokyklos priverstinai maitina vaikus miltiniais sliekais ir vabalais, Olandija pradėjo vaikus mokyklose maitinti vabalais.

Verdiktas

Tokie teiginiai yra melas, nes Nyderlandų mokyklose maitinami įprastu maistu, o miltinių kirmėlių, bet be sliekų ar vabalų, savanoriškai duota paragauti tik 100 mokyklų moksleiviams iš daugiau nei 6000 Nyderlanduose esančių pradinių mokyklų.

Melo detektoriaus komentaras

Melagienos apie tai, kad Nyderlandų mokyklose vaikai maitinami vabalais ir tai net daroma priverstinai, ėmė sklisti po to, kai visuomeninė žiniasklaidos organizacija Nyderlanduose „RTV Oost“ paskelbė vaizdo įrašą, kaip vienoje pradinėje mokykloje vaikai ragauja miltines kirmėles.

Viena iš eksperimente dalyvavusių mokyklų, kuri ir rodoma vaizdo įraše, buvo Zvolės pradinė mokykla, kurio ir vyko pradėtas projektas „Nuotykių baltymų skonio misija“. Nyderlandų Overeiselio provincijos administracija, o šioje provincijoje yra ir Zvolės mokykla, paskelbė, jog toks mokymo paketą apie maistui naudojamus baltymus buvo suteiktas šimtas pradinių mokyklų, taigi, ir tūkstančiams mokinių.

Teigiama, kad taip moksleiviai daugiau sužino apie sveiką ir tvarų maistą. Vaizdo įraše rodoma, kad 7 grupės mokiniai ragavo įvairiausių patiekalų iš lubinų pupelių, o drąsieji paragavo ir miltinių kirmėlių.

Sykiu su vaikais ragavimuose dalyvavo ir Overseilio provincijos politikas Gert Harm ten Bolscher. „Viena iš svarbiausių maistinių medžiagų jauniems ir seniems yra baltymai. Kad ateityje augantys pasaulio gyventojai būtų aprūpinti pakankamu baltymų kiekiu, be gerai žinomų baltymų šaltinių (tokių, kaip mėsa, pieno ir sojos produktai), teks ieškoti ir alternatyvių baltymų šaltinių. Baltymų turinčių produktų auginimas taip pat suteikia naujų galimybių mūsų ūkininkams“, - teigė Gert Harm ten Bolscher.

Šį mokymo paketą apie alternatyvius baltymus sukūrė Vageningeno universitetas.

Europos Sąjungos Maisto dar praėjusių metų sausį pripažino, kad valgyti miltų kirmėles žmonėms yhyra saugu. Toks sprendimas atvėrė kelią daug baltymų turintiems į lervas panašiems vabzdžiams gauti leidimą vartoti visoje Europoje.

Tiesa, Maisto agentūra įspėjo, kad šių produktų neturėtų vartoti tie, kurie yra alergiški krevetėms ir dulkių erkutėms, nes greičiausiai taip pat patirs alerginę reakciją.

Maistas iš vabzdžių jau seniai buvo laikomas sprendimo, kaip sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą maisto gamyboje, dalimi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją