Teiginiai

Portale paranormal.lt publikuojamo straipsnio antraštėje skelbiama, kad „nauja studija rodo, kad „Paxlovid“ sukelia mirtinus kraujo krešulius“, o tekste nurodoma, kad „nauju tyrimu nustatyta, kad „Pfizer“ gaminama tabletė „Paxlovid“ COVID-19 pacientams sukelia nepageidaujamų reakcijų, įskaitant mirtinus kraujo krešulius“.

Verdiktas

Tokie teiginiai yra melas, nes nėra jokių įrodymų, kad dėl „Paxlovid“ vartojimo susidarytų mirtini kraujo krešuliai. Nuo pat leidimo naudoti šį vaistą praėjusių metų gruodį buvo įspėjama, kad „Paxlovid“ gali sąveikauti su kitais vaistais, kuriais gydomos širdies ir kraujagyslių ligos, todėl naujasis vaistas nuo COVID-19 turi būti skiriamas itin atsakingai, tai gali padaryti tik gydytojai arba vaistininkai, įvertinę visus paciento naudojamus vaistus.

Melo detektoriaus komentaras

Amerikos kardiologijos koledžo žurnale spalio 12 dieną buvo paskelbta apžvalga, kurioje nagrinėjama galima „Paxlovid“ ir dažniausiai vartojamų širdies ir kraujagyslių ligų vaistų sąveika, taip pat galimybės sušvelninti sunkų nepageidaujamą poveikį.

Pabrėžiama, kad širdies ligomis sergantys pacientai, sergantys simptominiu COVID-19, dažnai gydomi „Paxlovid“ vaistu, kurio sudėtyje yra nirmatrelviru ir ritonaviru, kad būtų išvengta koronaviruso sunkios eigos.

„Svarbu žinoti apie „Paxlovid“ sąveiką su įprastais širdies ir kraujagyslių vaistais. Sistemos lygio intervencijos, integruojant vaistų ir vaistų sąveiką į elektroninius medicininius įrašus, galėtų padėti išvengti susijusių nepageidaujamų reiškinių. „Paxlovid receptas galėtų būti įtrauktas į užsakymų rinkinį, kuris leistų gydytojams, nesvarbu, ar tai būtų pirminės sveikatos priežiūros gydytojai, ar kardiologai, sąmoningai atmesti bet kokias kontraindikacijas kartu vartoti „Paxlovid“, – pabrėžė medicinos mokslų daktaras Sarju Ganatra, Burlingtono, Masačusetso valstijos, Lahey ligoninės ir medicinos centro kardio-onkologijos programos direktorius ir vyresnysis šios apžvalgos autorius.

JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) 2021 m. gruodį suteikė leidimą naudoti „Paxlovid“ kaip geriamąjį antivirusinį vaistą, skirtą gydyti vyresnius nei 12 metų asmenis, kurie serga simptomine lengva ar vidutinio sunkumo COVID-19 infekcija, kuriems yra didelė rizika, jog ši liga gali progresuoti iki sunkios būklės.

Pasak apžvalgos autorių, įrodyta, kad „Paxlovid“ yra labai veiksmingas pacientams, sergantiems širdies ligomis, tačiau jis turi reikšmingų sąveikų su dažniausiai vartojamais širdies ir kraujagyslių sistemos vaistais. Todėl Amerikos kardiologijos koledžo publikuojamoje naujausioje apžvalgoje ir pateikiama išsami įvairių širdies ir kraujagyslių sistemos vaistų apžvalga ir sąveika su „Paxlovid“.

Apžvalgoje teigiama, jog kai kuriuos vaistus, tokius kaip aspirinas, saugu vartoti kartu su „Paxlovid“, tačiau kiti vaistai gali turėti sąveikos, todėl jų dozę reikia koreguoti arba laikinai nutraukti, kol pacientas vartoja „Paxlovid“, į pastarąjį vaistą reikia vartoti penkias dienas.

CNN teigiama, jog kai prezidento JAV Joe Bidenas liepą užsikrėtė koronavirusu ir pradėjo gydytis „Paxlovid“, jo gydytojas Kevinas O'Connoras laikinai neleido vartoti dviejų širdies vaistų, kuriuos prezidentas įprastai vartoja nuo jo esamų ligų. Gydytojai teigia, kad trumpalaikės rizikos nutraukti šių vaistų vartojimą nėra. Tačiau pabrėžiama, kad kiekvienu atveju dėl „Paxlovid“ skyrimo ir esamų vaistų vartojimo korekcijos turi nuspręsti gydytojas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją