Teiginiai


Portale kla.tv pasirodžiusiame lietuviškai dubliuotame vaizdo įraše melagingai teigiama, kad ateityje į 5G tinklą integruotais nanorobotais bus galima valdyti žmonių mintis, jas skaityti ir fotografuoti, įrašyti sapnus, pakeisti arba įdiegti klaidingus prisiminimus.

Verdiktas


Vaizdo įraše išsakytos mintys atitinka sąmokslo teorijų, kurios supa 5G, siužeto liniją. Tokių teorijų šalininkai ir platintojai be jokio pagrindo tvirtina, kad 5G bus naudojamas žmonėms valdyti arba žmonėms bus įdiegiami nanorobotai, kurie kontroliuos žmonių mintis. Tyrėjų teigimu, tokia informacija dažniausiai plinta socialiniuose tinkluose. Kla.tv taip pat ne pateikiami įrodymai, kurie patvirtintų, kad 5G tikrai gali paveikti žmonių mintis, o tiesiog pasidalijama nepagrįstais teiginiais.

Melo detektoriaus komentaras


Vaizdo įraše naudojamos vieno interviu metu išsakytos Marco Pizzuti mintys. Nors čia jis pristatomas kaip „bestselerių autorius“, jis nėra mokslininkas. Internete galima įsigyti jo knygų, tačiau nei viena jų nėra bestselerių top100. Taip pat neaišku, koks M. Pizzuti išsilavinimas. Kartais jis pristatomas kaip rašytojas, kartais – kaip teisininkas, kartais – kaip politinis aktyvistas. Mokslinių tyrimų duomenų bazėse nėra nei vieno M. Pizzuti atlikto tyrimo apie 5G, taip pat jis neatstovauja akademinės bendruomenės ir pateikia mokslui prieštaraujančią informaciją. Todėl jo minčių apie 5G nereikėtų vertinti kaip pagrįsto fakto.

Sąmokslo teorijose naudojami teiginiai apie tai, kad 5G bus naudojamas „minčių valdymui“ arba nanorobotų, kažkaip patekusių į mūsų kūnus valdymui, tačiau tai taip pat neįmanoma, nes nėra tai galinčių padaryti technologijų.

Dezinformaciją ir sąmokslo teorijas tyrinėjantys mokslininkai teigia, kad, nors dažniausiai tokios teorijos yra nepavojingos, kai kurios jų sukelia tikrą „internetinį gaisrą“ ir gali išprovokuoti smurtą. Kaip praneša BBC, Jungtinėje Karalystėje jau fiksuojami dešimtys išpuolių prieš 5G bokštus, niekuo dėtus telekomunikacijų bendrovių darbuotojus, o tai išpuolius vykdo sąmokslo teorijomis įtikėję asmenys. Todėl būtina suprasti 5G veikimą ir galimybes.

Kaip teigia profesorius Niels Kuster, Šveicarijos „IT’IS Foundation“ įkūrėjas ir direktorius, tyrinėjęs ryšį tarp elektromagnetinės spinduliuotės ir vaikų leukemijos, tiek mobilieji telefonai, tiek telekomunikacijų antenos skleidžia elektromagnetinę spinduliuotę, nepaisant to, kokiai tinklo generacijai jie naudojami. Jie siunčia nejonizuojančiąją spinduliuotę, kuri yra apatiniame dažnių spektro gale. Dauguma elektrinių įrenginių skleidžia tokio tipo spinduliuotę – nuo ​​mikrobangų krosnelių iki elektros linijų.

Nejonizuojančios spinduliuotės poveikis sveikatai visiškai skiriasi nuo jonizuojančiosios spinduliuotės, kuri apima rentgeno spindulius arba branduolinę spinduliuotę, kurių žalingas poveikis žmonių sveikatai yra įrodytas.

Anot prof. N. Kuster, nejonizuojanti spinduliuotė gali mus paveikti dvejopai. Lygiai taip pat, kaip mikrobangų krosnelė šildo maistą, naudodama nejonizuojančiąją spinduliuotę, telekomunikacijų įranga gali padaryti tą patį žmogaus kūnui, jei skleidžia per daug. Tai yra jau labai gerai moksliškai išaiškinti procesai.

Pagal galimai kancerogenų grupavimą, 5G yra toje pačioje kategorijoje kaip alijošius arba rauginti kopūstai.

Nors biologinis poveikis ištirtas mažiau, tyrimai vykdomi nuolat, o įrodymai nepatvirtina vaizdo įraše išsakytų teiginių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją