Teiginiai

„Pfizer“ vadovai pripažino, kad COVID-19 vakcina neužkerta kelio viruso plitimui, „Pfizer“ pagaliau pripažino, kad COVID-19 vakcinos nestabdo viruso perdavimo. Tokie teiginiai pasirodė tiek lietuviškuose, tiek užsienio portaluose, kuriuose gausu dezinformacijos apie skiepus nuo koronaviruso.

Verdiktas

Teiginys, kad „Pfizer“ vadovai pripažino ar pagaliau pripažino, jog COVID-19 vakcinos nestabdo viruso perdavimo arba neužkerta kelio viruso plitimo yra melas, nes „Pfizer“ kompanija niekada neteigė, kad COVID-19 vakcinos gali sustabdyti viruso plitimą. Prieš jas leidžiant naudoti, buvo tirtas jų veiksmingumas, o ne įtaka koronaviruso perdavimui.

Melo detektoriaus komentaras

Teiginys, kad „Pfizer“ vadovai pagaliau pripažino, kad COVID-19 vakcinos nestabdo viruso perdavimo pasklido po to, kai Europos Parlamento narys Rob Roos socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė neva sensaciją: „Per COVID klausymą Europos Parlamente viena iš „Pfizer“ direktorių man ką tik prisipažino, kad vakcina niekada nebuvo išbandyta siekiant sustabdyti viruso perdavimą. <...> Tai skandalinga. Milijonai žmonių visame pasaulyje jautėsi priversti pasiskiepyti dėl mito, kad „daryk tai dėl kitų“. Dabar tai pasirodė pigus melas“.

Europos Parlamento Specialiajame COVID-19 pandemijos komitete Janine Small, „Pfizer“ tarptautinių rinkų prezidentė, išties sakė, kad „Pfizer“ nežinojo, ar jos vakcina COVID-19 užkirto kelią viruso plitimui, kol jis 2020 m. gruodį nepateko į rinką. Tačiau „Pfizer“ iki tol niekada neteigė, kad tyrė šį vakcinos poveikį iki jos išleidimo į rinką.

Kitaip tariant, nors europarlamentaras R. Roos ir jo įrašu besidalijantys sekėjai bei pagal šį įrašą publikacijas pasirengę portalai J. Small liudijimą įvardijo kaip naują apreiškimą, „Pfizer“ niekada neteigė, kad klinikinis tyrimas, kurio pagrindu vakcina buvo leista naudoti, įvertino skiepų poveikį viruso perdavimui. Net prieš pat vakcinos išleidimą buvo teigiama, kad jos poveikis viruso perdavimui vis dar tiriamas.

„Pfizer“ ir Vokietijos vakcinų gamintojos „BioNTech“ finansuotame tyrime, paskelbtame „New England Journal of Medicine“ 2020 m. gruodžio 10 d., dieną prieš tai, kai JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) suteikė „Pfizer“ leidimą naudoti COVID-19 vakciną, nebuvo duomenų apie vakcinos poveikį viruso perdavimui.

Tyrimo autoriai pranešė, kad dvi vakcinos dozės suteikė 95 proc. apsaugą 16 metų ir vyresniems žmonėms užsikrėsti simptominiu COVID-19.
FDA 2020 m. gruodžio 11 d. pranešime spaudai, skelbiančiame, jog leidžiama naudoti „Pfizer“ vakciną nuo COVID-19, taip pat nurodyta, kad „šiuo metu nėra duomenų, leidžiančių nuspręsti, kiek laiko vakcina užtikrins apsaugą, taip pat nėra įrodymų, kad vakcina apsaugo nuo SARS-CoV-2 perdavimo žmogaus žmogui“.

Todėl ir pasiskiepiję nuo COVID-19 uždarose patalpose privalėjo ir toliau dėvėti veido apsaugos priemones. Tiesa, vėlesni tyrimai įrodė, kad skiepai nuo koronaviruso iš dalies padeda užkirsti kelią jo perdavimui, tačiau vis keičiantis viruso atmainoms, keitėsi ir rekomendacijos, kaip turėtų elgtis pasiskiepiję asmenys.

Bene tiksliausiai COVID-19 vakcinų poveikį apibūdino dr. Paulas Offitas, FDA Vakcinų ir susijusių biologinių produktų patariamojo komiteto narys. Jis paaiškino, kad nors vakcinos suteikia neutralizuojančių antikūnų, kurie padeda apsisaugoti nuo infekcijos, tokių antikūnų greitai mažėja, net jei apsauga nuo sunkių ligų ir toliau išlieka. „Sąžininga sakyti, kad kai jūs gaunate vakciną, kuri aiškiai sumažina jūsų galimybę užsikrėsti, taip ir daroma, – sakė P. Offitas, kuris taip pat yra Filadelfijos vaikų ligoninės Vakcinų mokymo centro direktorius. – Ir todėl tai sumažina jūsų galimybę paskleisti virusą kitiems“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją