Teiginiai


Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas pastebėtas dėvintis apyrankę su nacių simbolio, svastikos, ženklu.

Verdiktas


Ant V. Zalužno apyrankės vaizduojami Skandinavų mitologijos simboliai. Optinę apgaulę, dėl kurios atrodo, kad ant apyrankės vaizduojama svastika, sukėlė pakeista paveikslėlio rezoliucija ir pakartotinis glaudinimas. Iš tiesų, būtent ant šio karoliuko, sukėlusio sumaištį socialiniuose tinkluose, vaizduojamas Saliamono mazgo motyvas. Šis motyvas aptinkamas daugelyje kultūrų, tarp jų ir Skandinavų mitologijoje. Jį sudaro dvi dvigubai persipynusios kilpos, simbolizuojančios nemirtingumą, amžinybę, tikėjimą.

Melo detektoriaus komentaras


Žinutė apie tai, kad Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas Valerijus Zalužnas esą nešioja apyrankę, ant kurios pavaizduota svastika, „Melo detektoriaus“ žiniomis, pradėta platinti spalio 9 d., kai ja pasidalino Kremliaus propagandą skleidžiantis portalas „Russia Today“. Vėliau ta pati naujiena išplatinta socialiniuose tinkluose su anglišku prierašu „Nėra čia į ką žiūrėti, tik Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas dėvi deimantinę svastikos apyrankę“ (pvz. ČIA). Netrukus tokie patys teiginiai pradėti platinti ir lietuviškose socialinių tinklų paskyrose (ČIA) kartu su tvirtinimu, esą pats V. Zalužnas atkreipęs dėmesį į savo nuotrauką iš karto ją pašalino iš tinklo.

Atlikus atvirkštinę vaizdų paiešką „Melo detektorius“ išsiaiškino, kad ši nuotrauka nėra nauja. Ta pačia fotografija Ukrainos gynybos ministerija „Twitter“ paskyroje dalinosi dar šių metų kovo 17 d. (ČIA). Be to, nuotraukos iš savo „Twitter“ paskyros neištrynė ir pats Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas, atvaizdą į platformą įkėlęs spalio 6 d. (ČIA).

Iš karto po to, kai žinute apie neva svastikos apyrankę pasidalino „Russia Today“, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pulkininkas Anatolijus Štefanas (Štirlicas) savo „Twitter“ paskyroje pasidalino žinute, kurioje teigė, kad tokį vizualinį efektą sukūrė pakeista paveikslėlio rezoliucija ir glaudinimas, o iš tiesų ant apyrankės vaizduojami ne nacistinės Vokietijos simboliai, o Skandinavų mitologijos raštai (ČIA). Pulkininkas taip pat parodė geros raiškos apyrankės, kurią, jo teigimu, iš tiesų dėvėjo V. Zalužnas atvaizdu bei nuorodomis, kur tokią apyrankę galima įsigyti.

Dar vienas „Twitter“ vartotojas, pasivadinęs „vitz“ įkėlė detalias instrukcijas, kaip pačiam galima įsitikinti, kad V. Zalužno dėvima apyrankė iš tiesų yra toji, kuria pasidalino A. Štefanas (ČIA). Žinutėje vyras nurodė tokius žingsnius:

  • Atidarykite vaizdų dydžio keitimo įrankį: shutterstock.com/image-resizer;
  • Įkelkite originalų paveikslėlį [turima omenyje aukštos raiškos apyrankės su vikingų simboliais nuotrauka, - aut. past.];
  • Pasirinkite „custom“ dydį;
  • Įveskite 144 px plotį ir 58 px aukštį;
  • Atsisiųskite paveikslėlį. Dabar turite matyti mažesnį paveikslėlį, kuriame matoma „svastikos“ optinė iliuzija.
Pakeitus paveikslėlio rezoliuciją Saliamono mazgo simbolis virto svastika


„Melo detektorius“ pakartojo šį eksperimentą ir iš tiesų gautame atvaizde buvo matyti neryškus svastikos simbolis, atitinkantis ant V. Zalužno riešo matomos apyrankės atvaizdą.

Paviešinta apyranke prekiaujama internetinėje parduotuvėje „Pakabone“, o prekė portale pavadinta „Браслет Вікінг 001-314“. Aksesuaro apraše nurodoma: „Apyrankė ant odinio dirželio su bronzos karoliukais šiaurės mitologijos tema: Irminsulas - Jormungandas - vilkas Fenriras - Vegvisiras - varnos Huginas ir Muninas - Drakaras - Valknutas.“ (ČIA). Ant audrą socialiniuose tinkluose sukėlusio karoliuko vaizduojamas Saliamono mazgo simbolis. Šis motyvas aptinkamas daugelyje kultūrų, tarp jų ir Skandinavų mitologijoje. Jį sudaro dvi dvigubai persipynusios kilpos, simbolizuojančios nemirtingumą, amžinybę, tikėjimą.

Simbolis, matomas ant V. Zalužno apyrankės – Saliamono mazgas

Vis dėlto, kai kurie socialinių tinklų vartotojai atkreipė dėmesį, kad ant V. Zalužno riešo matomos apyrankės motyvai išdėstyti kitokia tvarka, nei pardavinėjamos „Pakabone“ interneto svetainėje (ČIA). Tai nesunkiai galima paaiškinti tuo, kad šioje internetinėje parduotuvėje atskirai galima įsigyti odinį apyrankės dirželį ir norimus karoliukus ir tokiu būdu susikurti unikalų aksesuarą, ką ir padarė V. Zalužnas.

„Pakabone“ parduodamos apyrankės gali būti personalizuotos priklausomai nuo to, kokius karoliukus pasirenka pirkėjas ir kaip juos išdėsto

Kad ant V. Zalužno rankos matyti būtent „Pakabone“ apyrankė, patvirtino ir pati internetinė parduotuvė, savo „Facebook“ paskyroje parašiusi „Valerijau Fedorovičiau, ačiū, kad pasirinkote mūsų apyrankę. Mes tikime Ukrainos ginkluotosiomis pajėgomis! Mes tikime pergale!“ (ČIA). Panašu, kad V. Zalužnas šį aksesuarą mėgsta ir dažnai nešioja. Tai įrodo kitos fotografijos bei vaizdo įrašai, kuriuose Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas matomas su ja (ČIA, ČIA ir ČIA).

Taigi, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vado V. Zalužno nešiojamas aksesuaras nėra susijęs su nacizmo simboliais. Ant apyrankės vaizduojamas Saliamono mazgo simbolis, pastebimas daugelyje kultūrų, tarp jų ir Skandinavų mitologijoje, simbolizuojantis amžinybę, tikėjimą bei nemirtingumą. Be to, netiesa, kad pats V. Zalužnas nuotrauką, kurioje matoma jo apyrankė, pašalino. Fotografija vis dar prieinama tinkle kaip ir daug kitų atvaizdų, kuriuose vyras dėvi tą pačią apyrankę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją