Teiginiai


„Niujorko universiteto mokslininkai nustatė, kad žmogaus motinos piene yra mRNR: „Katastrofa kūdikiams“, - paskelbė lietuviškas portalas paranormal.lt. Šiuo teiginiu aktyviai dalijamasi ir socialiniuose tinkluose.

Verdiktas


Teiginys, jog tai, kad motinos piene rasta mRNR yra katastrofa kūdikiams, yra melas. Naujausiame tyrime išties nustatyta, kad COVID-19 vakcinos mRNR galima aptikti žindančių mamų piene, tačiau pabrėžiama, kad bet ir tokiu atveju žindyti yra saugu.

Melo detektoriaus komentaras


Mokslininkai išties atliko tyrimą „mRNR COVID-19 vakcinų aptikimas motinos piene“ ir jį šiomis dienomis paskelbė medicinos žurnale „JAMA Pediatrics“.

Tyrimo autoriai pabrėžė, kad jų tikslas buvo nustatyti, ar COVID-19 vakcinos mRNR galima aptikti žindančių motinų, paskiepytų per 6 mėnesius po gimdymo, piene. Toks tyrimo tikslas motyvuotas tuo, kad į pradinius mRNR) vakcinos klinikinius tyrimus nebuvo įtrauktos kelios pažeidžiamos grupės, įskaitant mažus vaikus ir žindančias moteris.

Tyrime dalyvavo 11 sveikų žindančių moterų, kurios per 6 mėnesius po gimdymo buvo paskiepytos „Moderna“ arba „Pfizer“ vakcina. Pieno mėginiai buvo paimti prieš vakcinaciją ir imami po vakcinacijos, pradedant 1 val. po jos ir baigiant 5 diena.

Tyrimo autoriai nustatė, kad iš mRNR vakcinų pėdsakai buvo aptikti 7 mėginiuose iš 5 skirtingų dalyvių skirtingu laiku iki 45 valandų po vakcinacijos. Vakcinos mRNR nebuvo aptikta pieno mėginiuose prieš vakcinaciją ir tuose, kurie duoti praėjus 48 val. po vakcinacijos.

„COVID-19 vakcinos mRNR buvimas ir pėdsakai, aptikti pieno mėginiuose, rodo, kad maitinimas krūtimi po COVID-19 mRNR vakcinacijos yra saugus, ypač praėjus 48 valandoms po vakcinacijos. Mes spėliojame, kad po vakcinos sušvirkštimo lipidų nanodalelės, kuriose yra vakcinos mRNR, yra pernešamos į pieno liaukas hematogeniniais ir (arba) limfiniais keliais. Manome, kad po motinos vakcinacijos nuo COVID-19 žindyti saugu. Tačiau reikia atsargiai žindyti jaunesnius nei 6 mėnesių vaikus per pirmąsias 48 valandas po motinos vakcinacijos, kol bus atlikti papildomi saugumo tyrimai. Be to, reikia atsižvelgti į galimą COVID-19 vakcinos mRNR trukdymą imuniniam atsakui į kelias įprastas vakcinas, kuriomis skiepijami kūdikiai per pirmuosius 6 gyvenimo mėnesius“, - savo išvadose pabrėžė tyrimo autoriai.

Be to, JAV Maisto ir vaistų agentūra (FDA) šiemet birželio 17 dieną leido „Moderna“ ir „Pfizer“ vakcinas naudoti kūdikiams iki 6 mėnesių amžiaus.

Pabrėžiama, FDA atliko griežtą ir išsamią šių vakcinų saugos, veiksmingumo ir gamybos duomenų įvertinimą bei analizę. Prieš priimant sprendimą leisti naudoti šias vakcinas atitinkamoms vaikų populiacijoms, buvo konsultuojamasi su nepriklausomu FDA Vakcinų ir susijusių biologinių produktų patariamuoju komitetu ir jis balsavo už leidimus.

„Daugelis tėvų, globėjų ir gydytojų laukė vakcinos jaunesniems vaikams ir šis veiksmas padės apsaugoti vaikus iki 6 mėnesių amžiaus. Kaip matėme vyresnio amžiaus grupėms, tikimės, kad jaunesniems vaikams skirtos vakcinos apsaugos nuo sunkiausių COVID-19 pasekmių, tokių kaip hospitalizacija ir mirtis“, – sakė FDA komisaras Robertas M. Califfas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją