Teiginiai

Bidenas jau seniai žadėjo, kad JAV sunaikins „Nord Stream“ dujotiekį. Toks teiginys pasirodė lietuviškame portale laisvaslaikrastis.lt, kuriame atvirai demonstruojama parama Kremliaus režimui ir jo vykdomai politikai.

Verdiktas

Teiginys, kad „Bidenas seniai žadėjo, kad JAV sunaikins „Nord Stream“ dujotiekį“ yra melas, nes JAV prezidentas J. Bidenas niekada taip nesakė.

Melo detektoriaus komentaras

Minėtas teiginys, kad J. Bidenas seniai žadėjo, kad JAV sunaikins „Nord Stream“ dujotiekį, grindžiamas leidinio „ABC News“ dar vasario 7 dienos įrašu twiteryje, kuriame J. Bidenas spaudos konferencijoje po susitikimo su Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu teigė, kad jei Rusija įsiverš į Ukrainą, „Nord Stream 2“ niekada taip ir neveiks. Taigi, J. Bidenas kalbėjo tik apie „Nord Stream 2“ dujotiekį, o ne „Nord Stream“. Be to, jis nepažadėjo jo sunaikinti, o tik patikino, kad jis niekada neveiks, jei Rusija įsiverš į Ukrainą.

O. Scolzas Baltuosiuose rūmuose apsilankė praėjus dviem mėnėsiams po to, kai tapo Vokietijos kancleriu. Vizitas iš tiesų vyko šiemet vasario 7 dieną, kai jau tvyrojo rimta įtampa dėl to, kad Rusija gali užpulti Ukrainą.

„Nors Bideno administracija jau kelias savaites perspėjo, kad Rusija susidurs su „sunkiais“ padariniais, jei ji įsiveržs į Ukrainą, Vokietija dažnai rinkdavosi švelnesnį atsaką, atsisakydama siųsti karinę įrangą į Ukrainą ar dislokuoti daugiau karių į rytinį flangą. Vokietija taip pat parodė nenorą uždaryti dar neveikiantį Rusijos gamtinių dujų vamzdyną „Nord Stream 2“, kuriuo dujos būtų tiekiamos tiesiai į Vokietiją, aplenkiant Ukrainą“, - teigiama „ABC News“ straipsnyje, aprašančiame O. Scholzo vizitą.

Per spaudos konferenciją, kurioje dalyvavo abu valstybių lyderiai, J. Bidenas tikrai pasakė, kad „Nord Stream 2“ dujotiekiui bus galas, jei Ukraina įsiverš į Ukrainą. O. Scholzas taip kategoriškai nepasisakė, tačiau išreiškė vienybę su JAV ir pareiškė, kad Vokietija ruošiasi sankcijoms, jei V. Putinas nuspręstų įsiveržti į Ukrainą.

Kai vasario 22 dieną Rusijos prezidentas V. Putinas pripažino apsišaukėliškų Donecko ir Luhansko liaudies respublikų nepriklausomybę, Vokietija iškart sustabdė Baltijos jūros dujotiekio „Nord Stream 2“ projektą, skirtą padvigubinti Rusijos dujų srautą tiesiai į Vokietiją. Šiuo dujotiekiu, nors jis ir buvo baigtas tiesti, dujos iš Rusijos į Vokietiją taip ir netekėjo.

Kai vasario 24 dieną Rusija įsiveržė į Ukrainą, tiek JAV, tiek Jungtinės Karalystė, tiek Europos Sąjunga vieną po kito ėmė skelbti sankcijų Rusijai paketus. Tarp ES paskelbtų sankcijų buvo ir gamtinių dujų iš Rusijos atsisakymas.

Keturi galingi dujų nuotėkiai abiejuose „Nord Stream“ dujotiekiuose buvo užfiksuoti šią savaitę. Seismologai nustatė, jog Baltijos jūroje tose vietose, kur prasidėjo dujų nuotėkiai, buvo užfiksuoti sprogimai, kuriuos tikrai sukėlė ne žemės drebėjimas.

Dienraštis „The Times“ pranešė, jog „pasak šaltinio britų gynybos srityje, įtariama Rusijos sabotažo ataka prieš „Nord Stream“ dujotiekį buvo „tikriausiai iš anksto apgalvota ir suplanuota“ naudojant sprogstamąjį įtaisą, numestą į jūrą likus kelioms savaitėms iki jo susprogdinimo“.

Europos Sąjunga ir NATO didelius sprogimus ir dujų nuotėkius Baltijos jūroje apibūdino kaip „tyčinį sabotažo veiksmą“, o Lenkija ir Ukraina įvardijo Rusiją kaip kaltininkę. Tiesa, įvardyti, kodėl įvyko dujų nuotėkiai vis dar negalima, nes tęsiami tyrimai.

CNN pranešė, jog JAV dar vasarą perspėjo Europos sąjungininkus, kad „Nord Stream“ dujotiekiai gali būti atakuojami. „JAV ir Vakarų žvalgybos pareigūnai mano, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas lošia, kad kylant elektros kainoms ir artėjant žiemai Europos visuomenė gali nusiteikti prieš Vakarų strategiją ekonomiškai izoliuoti Rusiją. Dujotiekių sabotavimas gali „parodyti, ką Rusija sugeba“, – CNN sakė vienas JAV pareigūnas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją