Teiginiai

Lietuviškame portale paranormal.lt, kuris garsėja savo antivakcinacijos kampanija pasirodė straipsnis, kuriame teigiama, jog „žiniasklaida pripažino, kad vienam geriausių gydytojų COVID-19 injekcija sukėlė vėžį, kuris paūmėjo ir išplito į kitas kūno dalis“. Toks pats straipsnis, tik jame COVID-19 skiepų ir vėžio sąsaja yra klausimo formos, pasirodė ir portale thegatewaypundit.com. Jame teigiama, kad daktaras Michelis Goldmanas, geriausias imunologas Belgijoje, pastebėjo, kad jo vėžys smarkiai išplito po to, kai praėjusiais metais jam buvo suleista sustiprinamoji COVID-19 vakcinos injekcija. „Tai labai nerimą keliantis straipsnis“, - teigiame šiame portale.

Verdiktas

Abiejuose straipsniuose pateikiamas teiginys, kad COVID-19 injekcija pablogino garsaus gydytojo vėžio būklę yra melas. Pats gydytojas M. Goldmanas apie savo būklę papasakojo patikimos reputacijos leidiniui „The Atlantic“. Jis tik išsakė abejonę, kad vakcina nuo COVID-19 galėjo turėti įtakos sparčiam vėžio šuoliui, o ne užtikrintai tikino, kad taip ir yra. Be to, M. Goldmanas pabrėžė, kad jo atvejis yra itin retas ir tai neturėtų kitų žmonių išgąsdinti pasiskiepyti nuo koronaviruso.

Melo detektoriaus komentaras

Straipsnis leidinyje „The Atlantic“, kuriame klausiama „Ar garsiam gydytojui COVID-19 infekcija pablogino vėžio būklę?“ pasirodė rugsėjo 24 dieną. Pabrėžiama, jog vienas garsiausių Europos ir Belgijos imunologų buvo ir yra vakcinų propaguotojas, itin aktyviai palaikė COVID-19 skiepus, o apie savo atvejį jis teigė, kad „tai gali būti reta ir apgailėtina išimtis“.

Imuninės sistemos vėžys – limfoma 67-erių M. Goldmanui buvo diagnozuota 2021 metų vasaros pabaigoje. Todėl pernai rugsėjo 22 dieną jis pasiskiepijo sustiprinančia „Pfizer“ vakcinos doze, nes žinojo, kad jo nusilpusiai imuninei sistemai tai yra viena galimybių apsisaugoti nuo koronaviruso. 2021 m. pavasarį gydytojas buvo pasiskiepijęs dviem „Pfizer“ dozėmis.

Kai M. Goldmanas pasiskiepijo sustiprinančiąja doze, jis ėmė jausti nepageidaujamus pojūčius – prasidėjo naktinis prakaitavimas, padidėjo limfmazgiai, po pietų norėjosi miego, kas mokslininkui buvo visiškai nebūdinga.

Po kelių dienų, atlikus viso kūno skenavimą, buvo nustatyta, jog M. Goldmanui vėžys išplito. „Broliai (M. Goldmano brolis buvo ir jo gydytojas – Red.) žinojo, kad tai gali būti tik klaikus sutapimas. Tačiau jie negalėjo atsikratyti jausmo, kad Michelis patyrė labai retą, tačiau gyvybei pavojingą COVID-19 vakcinacijos šalutinį poveikį“, - teigiama „The Atlantic“ publikacijoje.

Kai sveikata pagerėjo, M. Goldmanas pradėjo ieškoti įrodymų. Jis perskaitė ir išanalizavo gausybė mokslinių tyrimų ir rado įrodymų, leidžiančių manyti, kad ryšys buvo tikras, kad mRNR vakcinos gali būti pavojingos tam tikram populiacijos pogrupiui.

M. Goldmanas su broliu paskelbė mokslinį straipsnį „Spartus angioimunoblastinės T ląstelių limfomos progresavimas po BNT162b2 mRNR vakcinos sustiprinamosios dozės“. Tačiau ir šiame straipsnyje mokslininkas kruopščiai rinkosi žodžius, kad nepaskatintų dezinformacijos dėl koronaviruso. Jis atsargiai apibūdino vakciną kaip galinčią sukelti jo vėžio progresavimą, o ne sukeliančią.

Be to, pabrėžiama, kad dar „per anksti“ pritaikyti M. Goldeno išvadas kitiems pacientams, sergantiems tos pačios rūšies vėžiu, ir kad ryšys, net jei jis būtų įrodytas, neturėtų atgrasyti nuo bendro naudojimo labai reikalingos vakcinos.

Net ir turėdamas abejonių dėl mRNR COVID-19-19 vakcinos ir vėžio ryšio, M. Goldmanas nusprendė paviešinti savo istoriją, nors suprato, kad tai suteiks peno ir dezinformacijos skleidėjams. „Jei kiti žmonės, sergantys ta pačia limfoma, jaustų poreikį apsidrausti ir pasiskiepyti, jie galėtų susilaikyti nuo „Pfizer“ ir „Moderna“ injekcijų“, - rekomendavo gydytojas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją