Teiginiai

Mičigane (JAV) miesto valdžia leido viešai šlapintis ir tuštintis. Miesto taryba argumentavo, kad miesto gyventojai turėtų parodyti užuojautą narkomanams ir girtuokliams ir leisti jiems šlapintis viešose vietose dieną ir naktį. Nes jų gyvenimas ir taip yra pakankamai sunkus (archyvuota melagingos žinutės kopija ČIA).

Verdiktas

Žinutėje panaudotos nuotraukos nufotografuotos ne Mičigano mieste, o San Franciske, kuriame itin aštriai juntama viešo tuštinimosi problema. San Franciske, kaip ir Mičigane, viešas tuštinimasis baudžiamas administracine bauda ir neužtraukia baudžiamosios atsakomybės, kaip buvo anksčiau. Tai nereiškia, kad miesto valdžia skatina žmones tuštintis viešumoje.

Melo detektoriaus komentaras

Socialinių tinklų vartotojai dalinasi žinia, esą Mičigano mieste, JAV, benamiams duota žalia šviesa tuštintis ir šlapintis gatvėse. Tai – klaidinga informacija, atitinkanti Kremliaus skleidžiamos propagandos apie „puolusius vakarus“ naratyvą.

Visų pirma, žinutei iliustruoti pasitelktos nuotraukos darytos ne Mičigane, o San Francisko mieste, kuris iš tiesų išgyvena viešo tuštinimosi krizę, sukeltą didžiulės turtinės nelygybės. Sparti gentrifikacija lėmė tai, kad mieste itin daug benamių, jiems neužtenka socialinių būstų, todėl šie žmonės, negalėdami patenkinti bazinių higienos poreikių, tuštinasi tiesiog gatvėse.
Viešo tuštinimosi problema San Franciske tokia ryški, kad programuotojas Jennas Wongas net sukūrė San Francisko išmatų žemėlapį, kuriame sužymėta, kuriose gatvėse palikta daugiausia žmonių ekskrementų. San Franciskas prieš keletą metų dekriminalizavo viešą tuštinimąsi ir šiuo metu šis veiksmas užtraukia baudą nuo 50 iki 500 JAV dolerių, bet ne baudžiamąją atsakomybę.

Kitas miestas, apie kurį ir kalbama socialiniuose tinkluose paskelbtoje žinutėje, Mičiganas, taip pat neseniai dekriminalizavo viešą tuštinimąsi ir šlapinimąsi. Tai nereiškia, kad miesto valdžia leido šlapintis ir tuštintis viešai, o tik tai, kad toks veiksmas nuo šiol nebeužtrauks baudžiamosios atsakomybės, bet bus baudžiamas bauda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją