Teiginiai

Delfi apie Rusiją: vagiamas maistas, pardavinėjamas motinų pienas, iš bado valgomi paukščiai.

Verdiktas

Šiame sakinyje pateikiama klaidinga portale Delfi publikuoto teksto interpretacija. Tekste žurnalistas kalbėjo apie tai, kokias žinutes Kremliaus propaganda transliuoja Rusijos gyventojams, siekdama įtikinti, koks blogas gyvenimas yra Vakaruose.

Melo detektoriaus komentaras

Socialiniuose tinkluose pastebėta žinutė, kurios autorius tikina, kad portale Delfi buvo rašoma apie gyvenimą Rusijoje, esą čia žmonės vagia maistą, pardavinėja motinų pieną ir iš bado valdo paukščius, tačiau tai – klaidinga straipsnio interpretacija, kurią žinutės autorius sugalvojo perskaitęs tik teksto antraštę.

Klaidinanti žinutė

Rugpjūčio 28 d. portale Delfi pasirodė tekstas pavadinimu „Šokiruojantys kadrai sklinda po Rusijos platybes: vagiamas maistas, pardavinėjamas motinų pienas, iš bado valgomi paukščiai“. Jame kalbama apie tai, kokias propagandines žinutes Kremlius bando įteigti Rusijos gyventojams, siekiant įtikinti, kad Vakarų šalys yra žlugusios, neturtingos, čia gyvenantys žmonės, norėdami sudurti galą su galu, yra priversti vogti maistą ir net pardavinėti motinų pieną.

Minėtame straipsnyje nekalbama, kad visos šios baisybės vyksta Rusijoje. Jame tik pateikiama keisčiausių dezinformacijos naratyvų apie Vakarų valstybes apžvalga. Tarp jų atsidūrė tokios istorijos, kaip, pavyzdžiui, iš bado valgomi paukščiai, kuriomis anksčiau buvo dalinamasi Šiaurės Korėjoje, pasakojant apie tai, kaip skurdžiai gyvena amerikiečiai, pasakos apie tai, kaip JAV gyventojai iš bado vagia maistą, o motinos pardavinėja savo pieną ir pan.

Straipsnyje taip pat cituojama Ukrainos naujienų agentūra UNIAN, pateikiamas paaiškinimas, kodėl tarp Rusijos gyventojų ir vakariečių susidaro priešprieša. Pasak UNIAN, taip vyksta dėl to, kad nemaža dalis Rusijos gyventojų iš tiesų tiki panašiomis baisiomis istorijomis ir negali suprasti, kodėl žmonės apskritai gyvena tuose „supuvusiuose vakaruose“, kur siaučia badas ir nepriteklius. Tokių žinučių skleidimas – ypač palankus, siekiant išlaikyti gyventojų lojalumą Kremliaus režimui, mat net prasčiau gyvenantys rusai gali tikėti, kad jų gyvenimas ne toks jau blogas palyginti su vakariečių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją