Teiginiai


Billo ir Belindos Gates‘ų fondas savo veiklą pradėjo turėdamas kitą pavadinimą – Populiacijos kontrolės institutas (vaizdo įrašo archyvuota kopija ČIA).

Verdiktas


Melas. Bill‘o ir Belindos Gates‘ų fondo įkurtas institutas vadinosi Populiacijos ir reprodukcinės sveikatos institutu ir su sąmokslo teorija, teigiančia, esą milijardierius Bill‘as Gates‘as siekia sumažinti žmonių skaičių žemėje, neturi nieko bendro. Instituto tikslas buvo siekti padėti besivystančioms šalims sukurti reprodukcinės sveikatos politiką ir programas.

Melo detektoriaus komentaras


Socialinių tinklų vartotojai dalinasi 14 sekundžių trukmės vaizdo įrašu, pateikdami jį kaip įrodymą, kad Billo ir Melindos Gates‘ų fondas anksčiau buvo vadinamas Populiacijos kontrolės institutu. Vaizdo įraše nufilmuota moteris girdima sakant: „1998 m. Dr. Zabin tapo Billo ir Melindos Gates‘ų Populiacijos kontrolės instituto direktore – steigėja, turėdama misiją padėti besivystančioms šalims sukurti reprodukcinės sveikatos politiką ir programas“.

Melaginga žinutė

Šių žodžių socialinių tinklų vartotojams pakako tvirtinti, esą vieno iš Microsoft įkūrėjų ir jo buvusio žmonos fondas vadinosi Populiacijos kontrolės institutu ir atvirai siekė kontroliuoti žmonių skaičių planetoje.

„Melo detektoriui“ pavyko rasti originalų vaizdo įrašą, iš kurio paimta minėta ištrauka (nuo 3:36 min.). 2008 m. į „Youtube“ platformą įkeltame vaizdo įraše „Laurie Schwab Zabin '46 paskaitos Vassar koledže“ koledžo alumnų prezidentė pristato netrukus paskaitą vesiančią vieną iš Billo ir Melindos Gates‘ų fondo steigėją ir direktorę Dr. Zabin, taip pat Vassar koledžo alumnę. Vėliau vesdama paskaitą (ties 38:15 min.) Dr. Zabin pataiso ją pristačiusią absolventę sakydama: „Ir tai nėra „Populiacijos kontrolės“, tai – šelmiškas žodis šiais laikais. Tai – Bello ir Melindos Gates‘ų Populiacijos ir reprodukcinės sveikatos institutas“

Tas pats pavadinimas nurodomas ir oficialioje instituto interneto svetainėje, kurioje rašoma, kad institutas buvo įkurtas Džonso Hopkinso universiteto Blumbergo visuomenės sveikatos mokykloje (angl. Johns Hopkins University Bloomberg School of Public Health) 1997 m. tam, kad besivystančiame pasaulyje būtų kuriami gyventojų ir reprodukcinės sveikatos pajėgumai. „1999 m. Gates‘o fondas skyrė papildomus 20 mln. dolerių Bill‘o ir Melindos Gates‘ų populiacijos ir reprodukcinės sveikatos institutui įsteigti“, – rašoma svetainėje.

Laurie Schwab Zabin – populiacijos, šeimos ir reprodukcinės sveikatos profesorė Džonso Hopkinso universiteto Blumbergo visuomenės sveikatos mokykloje, prisidėjusi prie Bill‘o ir Melindos Gates‘ų populiacijos ir reprodukcinės sveikatos instituto įkūrimo, buvo jo direktorė iki 2002 m.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją