Teiginiai

Liepos 12 d. lietuviškose socialinių tinklų paskyrose ėmė plisti užsiliepsnojusio pastato kadrai. Komentare šalia įrašų nurodoma, kad gaisras yra susijęs su Olandijoje pastarąjį mėnesį vykstančiais ūkininkų protestais. Pastate esą buvo gaminama „sintetinė“ mėsa, jis valdomas Billo ir Melindos Gates‘ų fondo. „Melo detektorius“ išsiaiškino, kad ši informacija neatitinka tikrovės.

Verdiktas

Olandijos Almelo mieste sudegusiame įmonei „Picnic“ priklausančiame pastate nebuvo gaminama „sintetinė“ mėsa. Tai – prekių paskirstymo centras, kuriame nebuvo vykdoma jokių produktų gamyba. Pastatas nepriklauso Billo ir Melindos Gates‘ų paramos fondui. Į maisto produktus pristatančią įmonę 2006 m. investavo „Bill & Melinda Gates Foundation Trust“ – atskira organizacija, kurios sprendimas Billo ir Melindos Gates‘ų paramos fondas nedaro įtakos. „Bill & Melinda Gates Foundation Trust“ įsigijo nedidelį akcijų paketą, tačiau netapo kontroliuojančiu akcininku.

Melo detektoriaus komentaras

Kaip nurodoma liepos 11 d. išleistame Olandijos ugniagesių pranešime, liepos 10 d. gaisras visiškai sunaikino Almelo mieste įsikūrusį įmonės „Picnic“ prekių skirstymo centrą. Gaisro priežastis iki šiol nebuvo paskelbta.

„Picnic“ olandų maisto prekių pristatymo į namus paslaugas teikianti internetinė parduotuvė, įkurta 2015 m. Maisto užsakymas iš šios parduotuvės vyksta per mobiliąją programėlę. Liepos 10 d. Almelo mieste sudegusiame įmonei priklausančiame pastate nebuvo gaminama „sintetinė“ mėsa. Šiame pastate apskritai niekas nebuvo gaminama, jis funkcionavo tik kaip prekių skirstymo vieta.

Netiesa ir tai, kad „Picnic“ prekės ženklas ar minėtas pastatas priklauso Billo ir Melindos Gates‘ų fondui. 2021 metais „Bill & Melinda Gates Foundation Trust“ kartu su daugeliu kitų (esamų) akcininkų dalyvavo 600 mln. eurų finansavimo etape, skirtame paskatinti tarptautinei plėtrai tvaraus maisto prekių pristatymo srityje.

Tokiu būdu „Bill & Melinda Gates Foundation Trust“ įsigijo nedidelį „Picnic“ akcijų paketą, tačiau netapo kontroliuojančiu akcininku.

Kaip „Melo detektoriui“ elektroniniu paštu pakomentavo „Picnic“ atstovaujanti komunikacijos agentūra „Koolhoven & Partners“, į „Picnic“ investavęs fondas nėra žinutėse įvardijamas Billo ir Melindos Gates‘ų paramos fondas, o atskira paramos fondo seserinė organizacija „Bill & Melinda Gates Foundation Trust“, įkurta 2006 m. ir valdanti grupės fondą ir investicijų portfelį. Billo ir Melindos Gates‘ų paramos fondo darbuotojai neturi jokios įtakos „Bill & Melinda Gates Foundation Trust“ investiciniams sprendimams ir nemato fondo investavimo strategijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją