Tokias išvadas socialinių tinklų vartotojai padarė pasidalinę ištrauka iš pokalbio su J. Goodall, vykusio 2020 m. Pasaulio ekonomikos forumo Davose metu. Įraše girdimi tokie žodžiai: „Galiausiai, negalime nuslėpti nuo žmonių populiacijos augimo, nes, žinote, jis lemia daugelį kitų problemų. Visi šie dalykai, apie kuriuos kalbame, nebūtų problema, jei gyventojų skaičius būtų toks, koks buvo prieš 500 metų.“

Klaidinanti žinutė

Tačiau tai – tik J. Goodall pasisakymo pabaiga, prieš kurią primatologė detaliai paaiškino savo požiūrį į žmonių populiacijos augimą ir dedamas pastangas jam pažaboti, ypač besivystančiose šalyse, kur didelį kūdikių šeimose skaičių lemia aukštas kūdikių mirtingumas ir menkos galimybės moterims įgyti išsilavinimą.

Peržiūrėjus visą pokalbio su J. Goodall įrašą akivaizdu, kad moteris neragina piktavališkai mažinti gyventojų skaičių ir neragina to daryti, o tiesiog konstatuoja, kad nuo nevaldomo žmonių populiacijos augimo kenčia ir žmonės, ir aplinka. J. Goodall aptarė pasaulio gyventojų skaičiaus didėjimą tvarumo ir gamtinių buveinių, būtent Brazilijos drėgnųjų miškų, apsaugos kontekste.

Pagrindinė jos išsakyta idėja yra ta, kad pasaulyje žmonių skaičius viršija gamtinių resursų, būtinų jiems išgyventi, kiekį, todėl ypač besivystančiose šalyse, kurios vis dar kovoja su nevaržomu gyventojų skaičiaus augimu, gerinti išsilavinimo kokybę ir šeimos planavimo įgūdžius.

Tai – ne vienintelis pokalbis su J. Goodall, kuriame moteris kalba apie pasaulio žmonių populiacijos augimą. Panašias mintis mokslininkė išsakė ir kito pokalbio metu, kuriame plačiau paaiškino, kokias pastangas deda jos įkurtas fondas – siekia edukuoti besivystančias visuomenes šeimos planavimo klausimais, užtikrinti, kad mergaitės turėtų galimybę lankyti mokyklą ir gauti išsilavinimą, suteikti moterims galimybę gilinti profesinius įgūdžius, gauti paskolą nedideliam žemės plotui įsigyti. Šie įgūdžiai padeda besivystančioms visuomenėms priimti informuotus šeimos planavimo sprendimus ir pagerinti gyvenimo kokybę, gimstančių vaikų sveikatą bei išsaugoti gamtinius resursus.

Išvados

Išklausius pokalbių su J. Goodall įrašus aišku, kad moteris neragina kokiu nors būdu mažinti žmonių populiaciją, tačiau pasisako už sąmoningą ir tvarų šeimos planavimą. Mokslininkės įkurtas fondas prisideda prie humanitarinių problemų sprendimo besivystančiose šalyse – ragina moteris įgyti išsilavinimą, profesinių žinių, reikalingų darniam gyvenimui su gamta, gerina vietinių gyvenimo kokybę, moko tvaresnio gyvenimo būdo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją