„Facebook“ ir „Twitter“ daugybę kartų pasidalinta nuotrauka (vien Lietuvoje ta pačia fotografijoje pasidalino daugiau nei tūkstantis vartotojų), kurioje matomos greitkeliu riedančių traktorių eilės, socialinių tinklų vartotojų buvo susietos su birželio – liepos mėnesių ūkininkų protestais, vykstančiais Nyderlanduose. Tačiau, nors fotografijoje tikrai užfiksuoti protestuojantys ūkininkai, ši nuotrauka buvo padaryta keliais metais anksčiau – 2019 metų spalį.

Tą pačią fotografiją galima rasti „Getty Images“ platformoje, kurioje nurodoma ir kam priklauso jos autorystė – Agence France-Presse. Nuotraukos įkėlimo į platformą data – 2019 m. spalio 16 d.

Ją naudojo ir naujienų portalai, pranešantys apie tūkstančius protestuojančių ūkininkų (čia). 2019 m. spalio 16 d. protestai kilo dėl panašių priežasčių, dėl kurių olandų ūkininkai protestuoja ir pastaraisiais mėnesiais – dėl vyriausybės priimamų sprendimų klimato kaitai mažinti. Protesto akciją surengę ūkininkai kelyje sudarė 450 km. ilgio kamštį.

Panaši protesto akcija 2019 m. vyko ir dviem savaitėmis anksčiau – spalio 1 d. Kaip „Melo detektorius“ jau rašė, kadrai iš šio ūkininkų protesto taip pat buvo klaidingai susieti su pastarųjų mėnesių protesto akcijomis.

Socialinių tinklų vartotojų įsitikinimu, tokių kadrų, kaip analizuota nuotrauka, portalai ir televizijos kanalai neviešina bijodami, kad žmonės dar labiau sukils prieš valdžios sprendimus, tačiau tai – netiesa. Kaip minėta anksčiau, fotografija buvo viešinama naujienų portaluose, o reportažas apie 2019 m. spalio 1 d. vykusį ūkininkų protestą transliuotas per vietos televiziją (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją