Dezinformaciją neretai skleidžiančiuose socialinio tinklo „Facebook“ paskyrose pastebėtas platinamas maždaug pusės minutės trukmės vaizdo siužetas iš LRT laidos „Savaitė“. Jame laidos vedėja Nemira Pumprickaitė sako tokius žodžius: „kad farmacininkams uždirbtų milijonus. Skiepai – būdas valdyti žmogų ir dabar net valgyt negalėsi nusipirkti, jei nepasiskiepijęs. Skiepyti lygu sučipuoti. Sučipuotieji ir yra tikrieji viruso platintojai. Po dviejų ar trijų metų, kai mirsite nuo vėžio ar ŽIV net nesuprasite, kad ligą sukėlė biologinis ginklas – grafeno oksidas. Galiu dar tęsti, bet nėra prasmės. Kinų filosofo Laodzi žodžiais, „Žinoti ir vis tiek manyti, kad nežinai, yra pati tobulybė. Nežinoti ir vis tiek manyti, kad žinai, yra liga“.

Klaidinanti žinutė

Be papildomo paaiškinimo gali pasirodyti, kad laidos vedėja pati skleidžia sąmokslo teorijas. Tai rodo ir kai kurių įrašą komentavusių žmonių reakcijos. Dalis jų komentavo: „Išsprūdo tiesa??? Oho...“, „Tikra tiesa apie skiepus“ ar „Labai gerai kai žmogus atsiverčia į gerą pusę tą pusę tiesa ir dabar nereikia smerkti jos ji tai suprato kad darė viską blogai meluodama pagal klano ir formacijos melagystes šaunu“.

Iš tiesų, laidos vedėjos pasisakymas buvo ištrauktas iš konteksto. Tai įrodo visas laidos įrašas, LRT portale patalpintas 2021 m. rugpjūčio 29 d. Viename iš laidos pranešimų (nuo 27:46 min.) kalbėta apie tai, jog mirtis nuo COVID-19 ligos dažniausiai ištinka nepasiskiepijusius asmenis. Tokią informaciją atskleidė Lietuvos statistikos departamentas, tuo metu ėmęs skelbti duomenis ne tik apie tai, kiek per parą žmonių miršta nuo naujojo koronaviruso, bet ir kiek iš mirusiųjų buvo pasiskiepiję, o kiek – ne.

Taip pat užsiminta, kad praėjusių metų duomenimis (šiuo metu šie duomenys jau nėra aktualūs, nes laida rodyta daugiau nei prieš metus) iš 3000 mirusių nuo COVID-19 žmonių tik 24 buvo pasiskiepiję nuo viruso ir tik vienas iš jų neturėjo jokių šalutinių ligų ar kitokių rizikų.

Vėliau reportaže kalbintas profesorius Mindaugas Stankūnas pasakojo apie viešojoje erdvėje aptinkamas manipuliacijas skiepų tema, paminėdamas, kad dažnai informacija apie neva dėl skiepų ištinkančias mirtis skleidžiama rusų kalba.

Būtent šiam reportažui, kuriame kalbama apie melagystėmis įtikėjusius žmones ir dezinformacijos apie vakcinas gausą, iliustruoti laidos „Savaitė“ vedėja ir pasitelkė populiariausias tuo metu socialinėse medijose aptiktas melagystes, kurias skleidžia prieš skiepus nusistatę asmenys. Laidos pabaigoje paminėta kinų filosofo Laodzi citata taip pat buvo paskirta įtikėjusiems sąmokslo teorijoms. Ja norėta pabrėžti, kad įtikėjimas klaidinga informacija nesigilinant, kokia iš tiesų yra tiesa, yra ydingas.

Išvados

LRT laidos „Savaitė“ vedėja, vardydama įvairias sąmokslo teorijas apie skiepus nuo COVID-19 to nedarė dėl to, kad joms pritaria. Melagystės ir sąmokslo teorijos buvo panaudotos siekiant atskleisti, kokią žalą gali padaryti įtikėjimas klaidinga informacija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją