Paviešintuose kelių sekundžių trukmės kadruose JAV vadovas matomas sėdintis kiek žemiau nuleista galva, nuleistais vokais. Šio įrašo pakako paskleisti informaciją, esą per liepos 16 d. vykusį arabų šalių vadovų susitikimą Džidoje J. Bidenas miegojo.

„Melo detektoriui“ pavyko išsiaiškinti, kad tokia informacija – melaginga.

Klaidinga žinutė

„Reuters“ Youtube ir Twitter paskyrose dieną, kai vyko susitikimas, buvo patalpinta renginio tiesioginė transliacija. Maždaug nuo 20:12 min. rodomas JAV prezidento vaizdas, tas pats, kuris užfiksuotas ir socialiniuose tinkluose patalpintuose įrašuose. Matyti, kad J. Bideno galva ir akys nuleistos, tačiau už kelių sekundžių jis pakeičia poziciją, pasiremdamas ranka. Nuo 20:27 min. rodoma jau visai kita J. Bideno poza – jo galva pakelta.

Žvelgiant į visą susitikimo vaizdo įrašą akivaizdu, kad JAV vadovas visai ne miega, o įdėmiai klausosi kalbančio Kataro vadovo Emyro Tamimo Bin Hamado Al Thani.

Tai – ne pirmas kartas, kai J. Bidenas pakliūna į melagienų skleidėjų akiratį. JAV tiriamoji žiniasklaida ne kartą įrodė, kad Respublikonams palankūs kanalai yra linkę vaizduoti J. Bideną kaip seną, paliegusį, nebetinkamą eiti prezidento pareigas. JAV Krašto saugumo departamentas (DJS) taip pat nustatė, kad Rusija skleidžia panašius dezinformacijos naratyvus.

„Melo detektorius“ jau paneigė melagingus teiginius apie tai, kad J. Bidenui esą išrašomi vaistai nuo demencijos, taip pat – apie jo viešus pasirodymus, kurie buvo klaidingai interpretuoti dezinformacijos skleidėjų.

Išvados

JAV vadovas J. Bidenas nemiegojo per Džidoje vykusį arabų šalių vadovų susitikimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją