Straipsnį tokia skamba antrašte, kuria skelbiama, esą G. Nausėda pranešę, kad reikia būtinai blokuoti Kaliningradą ir taip sukelti trečiąjį pasaulinį karą, paskelbė prieštaringai vertinamas portalas laisvaslaikrastis.lt.

„Nors ES komisija įsakmiai nurodė Lietuvos vyriausybei baigti žaisti su ugnimi ir neprovokuoti karo su Rusija dėl Kaliningrado blokados, ekscelencija G. Nausėda nurodo, kad Lietuva neklausys ES ir bandys bet kokia kaina sukelti šitą karą“, – teigiama straipsnyje.

Tokias išvadas esą galima daryti iš prezidento vyriausiosios patarėjos Astos Skaisgirytės interviu „Lietuvos radijui“, kurį ji davė liepos 7 dieną.

Tiesa ta, kad ji šiame interviu tik dar kartą pakartojo, kad Lietuva neblokuoja Kaliningrado, o tik įgyvendina Europos Sąjungos patvirtintas sankcijas Rusijai, todėl ir draudžia tranzitą į anklavą ir vis dar laukia Europos Komisijos (EK) išaiškinimo, kaip toliau elgtis.

„Dėl to Lietuvos diplomatai Briuselyje kalbasi su EK pareigūnais, norima sutarti dėl teksto, kuris būtų priimtinas ir Lietuvai, ir EK, ir tai yra gerai. Čia nėra tas atvejis, kai EK tik liepia, o mes tik vykdome, jokiu būdu ne. Parametrai tokių gairių galėtų būti sekantys: pirmiausia, tranzito vykimo šalys turėtų neapsiriboti vien Lietuva, pagrindinės Rusijos į Kaliningrado sritį perkės gali pasiekti per Latvijos arba Lenkijos teritoriją, tai turime turėti mintyje, kad jei yra kažkoks sutarimas, kaip kas turėtų keliauti, tai turėtų galioti visiems. Kitas dalykas, tai turi galioti visiems dalykams, ne tik išskirtinai kažkokiai produktų rūšiai, ir trečias dalykas, žinoma, kad turi būti atskiras reguliavimas sankcionuotų prekių, nes jos yra sankcionuotos, ir kaip mes į jas žiūrime dėl šito reikia tikrai susitarti. Lietuvos ikišiolinė politika, kad reikia drausti sankcionuotų prekių tranzitą, tikrai taip, ne tik drausti, bet ir kontroliuoti. Kontrolės momentas būtinai turi išlikti. Ir kai kažkas kalba viešoje erdvėje apie žaliuosius koridorius, tai apie tai negali būti net minties, kad Lietuva nekontroliuotų savo teritorijoje, kas vyksta, kodėl vyksta ir kur vyksta“, – „Lietuvos radijo“ laidoje kalbėjo A. Skaisgirytė, nė karto neužsiminusi apie jokį trečiąjį pasaulinį karą ar Kaliningrado blokadą.

Ji pabrėžė, kad Lietuva ir iki šiol dėl Kaliningrado įgyvendino ne savo, o europines sankcijas. „Tai, kad Lietuva čia kažką daro, tai yra gana vienpusiškas mąstymas. Lietuva įgyvendina europines sankcijas, mes išeiname į europinį reguliavimą norom nenorom, tai ne Lietuvos ir Kaliningrado reikalas, tai yra ES, o Lietuva yra jos dalis, ir Rusijos reikalas“, - pabrėžė A. Skaisgirytė.

Be to, ir pati Rusija dėl tranzito į Kaliningradą draudimo Lietuvai ir ES grasina ne kariniu atsaku, o ekonominėmis sankcijomis.

Kaliningrado gubernatorius Antonas Alichanovas liepos 5 dieną Rusijos žiniasklaidai teigė, jog svarstoma visiškai uždrausti prekių importą ir eksportą per Baltijos šalis į Rusijos federaciją. Anot jo, tai yra vienas iš galimų žingsnių reaguojant į tranzito į Kaliningradą apribojimus.

Tačiau Kaliningrado srities gubernatorius pokalbyje su žurnalistais patikslino, kad minėtą žingsnį laiko kraštutine priemone.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova, nors ir įspėjo Lietuvą bei ES apie Rusijos atsaką dėl tranzito į Kaliningradą ribojimo, apie jokias karines priemones ji taip pat nekalbėjo.

„Tęsiame dialogą su Europos Komisija ir Lietuva. Esame tikri, kad problema turėtų būti išspręsta artimiausiu metu. Tikimės, kad Briuselyje ir Vilniuje bus priimtas vienintelis teisingas sprendimas, kuris užtikrins netrukdomą tranzitą į eksklavinę Rusijos dalį. Tuo pačiu mūsų ūkio subjektai jau dabar patiria nuostolių dėl vienašališkai lietuvių įvestų neteisėtų apribojimų. Mes nelauksime be galo. Dar kartą perspėjame, kad jei situacija artimiausiomis dienomis nesistabilizuos, Rusija imsis griežtų priemonių prieš Lietuvą ir Europos Sąjungą, kurioms jau baigtas pasirengimas. Problema buvo sprendžiama per ilgai“, – liepos 8 dieną Rusijos užsienio reikalų ministerijos puslapyje paskelbtame pasisakyme cituojama M. Zacharova.

Remiantis visa surinkta informacija ir faktais, Melo detektorius konstatuoja, jog G. Nausėda niekada nesakė, kad būtinai reikia blokuoti Kaliningradą ir taip sukelti trečiąjį pasaulį karą, todėl toks teiginys yra melas. Tiesa yra tai, kad Lietuva įgyvendina ES Rusijai pritaikytas sankcijas ir dėl to riboja kai kurių prekių tranzitą į Kaliningradą, tuo sukeldama Rusijos pasipiktinimą, tačiau net ji karu negrasina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją