„Sputnik“ paveikslėlyje yra parodytos benzino kainos už litrą netolimame (nuo Rusijos) užsienyje JAV doleriais. Paveikslėliu pasidalinęs lietuvis dar prirašė: „Baltijos „tigrai“ nenugalimi“.

Paveikslėlyje pateiktos benzino kainos fiksuotos 2022 metų gegužės 30 dieną. Atidžiau nepradėjus analizuoti paveikslėlio, gali imti nepasitenkinimas: tik mes čia Baltijos šalyse mokame daugiau nei 2 JAV dolerius už litrą benzino, o štai Turkmėnistanas, Rusija, Kirgizija ar net kariaujančioje už savo laisvę Ukrainoje – kainos mažesnės. Įspūdingai atrodo, kad už litrą benzino Turkmėnistane, pagal „Sputnik“ duomenis, sumokėtumėte 0,43 JAV dolerio. Įdomu ir tai, kad šiuo metu benzino kainos Lietuvoje net nesiekia nurodytos sumos.

Klaidinantis paveikslėlis

Tačiau šie skaičiai yra klaidinantys. Toks skaičių pateikimas absoliučiai ignoruoja kontekstą t. y. koks valstybėje yra pragyvenimo lygis. Tad tai paanalizuokime.

Lietuvoje minimali alga siekia 730 eurų (iki mokesčių). Vidutinis atlyginimas pagal 2022 metų vasario mėnesį skelbtus duomenis – 1679 eurų (iki mokesčių), 1,059 eurai po mokesčių.

O kokia situacija, pavyzdžiui, Turkmėnistane, kuris už litrą benzino moka 0,43 JAV dolerio (0,41 euro) ? Jų minimalus atlyginimas yra 145,67 eurų per mėnesį. Vidutinis atlyginimas, remiantis 2021 metų duomenimis, 272 eurai, nėra aišku, ar tai po ar prieš mokesčius.
Taigi lietuviui, kuris uždirba vidutinį atlygį ir už litrą benzino moka 2,06 eurus, užsipilti 50 litrų benzino kainuotų 103 eurus arba kitaip – 6,13 proc. jo atlyginimo.

O kiek tai kainuotų turkmėnistaniečiui? Jam tai atsieitų 7,54 proc.
Kitaip pasakius, svarbu žiūrėti ne tik į pačius skaičius, bet ir juos supantį kontekstą. Be tokio konteksto pateikta informacija gali būti klaidinanti.

Šaltiniai:

https://www.vz.lt/verslo-valdymas/2022/02/25/vidutinis-darbo-uzmokestis-per-metus-lietuvoje-augo-102
https://www.minimum-wage.org/international/turkmenistan
https://www.circlek.lt/privatiems/degalu-kainos

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją