„Facebook“ socialiniame tinkle pasirodė žinučių, platinamų prorusiškai nusiteikusių asmenų, kuriose džiūgaujama dėl Latvijos, esą, ketinamų išmesti į gatvę pabėgėlių ukrainiečių. Taip pat nusimenama, kad dėl tokio žingsnio Latvijoje gali išaugti nusikaltimų skaičius. Ši informacija pateikta netinkamai ir gali klaidinti socialinių tinklų vartotojus, mat perskaičius tokius pranešimus sudaromas įspūdis, kad su pabėgėliais ketinama pasielgti žiauriai.

Tiesa, jog nuo liepos 1 d. Latvijoje bus sumažinta paramos suma, skiriama karo pabėgėliams iš Ukrainos apgyvendinti, todėl maždaug 3000 žmonių bus priversti ieškoti naujos vietos, kur gyventi. Kaip žurnalistams pasakojo Rygos meras, vien Rygoje nuo liepos 1 d. naujų namų ieškoti turės maždaug 1800 žmonių. Kad karo pabėgėliai neliktų benamiais, savivaldybė ketina skirti dalinį finansavimą apgyvendinimui iki rugsėjo 1 d., tačiau naujų pabėgėlių Rygos savivaldybė bei kelios kitos nuo rytojaus priimti neketina.

Iki šiol ukrainiečiai Latvijoje buvo apgyvendinami daugiausia turistams skirtose nakvynės vietose, pavyzdžiui, viešbučiuose, tačiau nuo liepos 1 d. ketinant drastiškai sumažinti pabėgėliams skiriamos paramos sumą (iki 3,5 Eur vienam žmogui per dieną) taps nebeįmanoma finansuoti ukrainiečių apgyvendinimo vietų.

Tai nereiškia, kad būstų neišsinuomavę ukrainiečiai bus išmesti į gatvę. Pagal Paramos civiliams Ukrainos gyventojams įstatymo pataisas, Latvija įsipareigoja finansuoti apgyvendinimą kiekvienam pabėgėliui iki 120 dienų, bet ne vėliau nei 2022 gruodžio 31 d. Iki šios datos ketinama kompensuoti ir išlaidas, kurias patiria Latvijos gyventojai, į namus priėmę ukrainiečius.

Vis dėlto, jei pabėgėliams nepavyksta per 120 dienų rasti gyvenamosios vietos, skiriama parama gali būti pratęsiama, bet taip pat neilgiau nei iki šių metų galo.

Išvados

Klaidinga teigti, kad Latvijoje 2800 pabėgėlių nuo liepos 1 d. bus išmesti į gatvę. Nuo liepos 1 d. baigiasi tik vienas ukrainiečiams skiriamos paramos periodas, todėl daugumai jų teks išsikraustyti iš šalies viešbučių. Vis dėlto, remiantis įstatymu, visiems į Latviją atvykusiems pabėgėliams 120 d. nuo atvykimo bus kompensuojamos apgyvendinimo išlaidos iki šių metų galo (neradus būsto bus suteikiama galimybė pratęsti kompensacijos skyrimo laikotarpį). Be to, kai kurios savivaldybės, pavyzdžiui, Rygos miestas dar du mėnesius ketina skirti dalinį finansavimą ukrainiečių apgyvendinimo reikmėms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją