Ten, kur Ukrainoje atsitraukė arba buvo išstumti Rusijos kariai, ukrainiečiai kreipėsi į policiją, žiniasklaidą ir žmogaus teisių organizacijas, pranešdami apie žiaurumus, kuriuos įvykdė okupantų kariuomenė. Tarp tyrėjų surinktų liudijimų yra Rusijos karių vykdyti tiek vaikų, tiek suaugusiųjų žaginimai. Seksualiniai nusikaltimai yra laikomi karo nusikaltimais.

„YouTube“ pasirodžiusiame Kristoferio Voiškos įraše teigiama, kad visi išžaginimo atvejai, apie kuriuos praneša žiniasklaida ir žmogaus teises ginančios organizacijos, yra tiesiog išgalvota propaganda.

Svarbu pabrėžti, kad K. Voiška dėl Rusiją šlovinančių ir Lietuvą menkinančių pareiškimų žinomas jau seniai. Kai Rusija vasario mėn. pradėjo invaziją į Ukrainą, K. Voiška ir jo bendraminčiai Rusijos propagandos skleidimu Lietuvoje ėmė užsiimti dar aktyviau. Tai įrodo ir LRT žurnalistų tyrimo „Rusijos propagandą platina šeimos gynėjai, sektos ir knygų apie Staliną leidėjai“ [žr. Šaltiniuose] surinkti duomenys. Todėl jo pasisakymus apie Rusijos sukeltą karą Ukrainoje reikėtų vertinti itin kritiškai.

Vaizdo siužete minima Liudmila Denisova – buvusi Ukrainos Ukrainos Aukščiausios Rados įgaliotinė žmogaus teisių klausimais. Ji buvo atleista gegužės pabaigoje.

Kremliaus propagandiniuose šaltiniuose kaipmat pasirodė daugybė dezinformacija apipintų publikacijų apie šį atleidimą, mat L. Denisova buvo gana dažnai cituojama Vakarų žiniasklaidoje, kai pasakodavo apie rusų karių įvykdytus nusikaltimus.

Oficialiais duomenimis, L. Denisova atleista už tai, kad tinkamai neatliko savo pareigų – nesugebėjo prižiūrėti humanitarinių koridorių atidarymo karo zonose, nepasirūpino karo belaisvių mainais ir apsauga.

L. Denisova taip pat buvo kritikuojama, kad per daug laiko praleido bendraudama su žiniasklaida ir per detaliai pasakojo apie vaikų ir suaugusių žaginimus, kuriuos įvykdė okupantų kariai. Leidinio DW šaltinių teigimu, ne visi jos minimi atvejai buvo patvirtinti.

L. Denisovos atleidimas buvo lydimas skandalų ir Ukrainoje. Jis buvo vadinamas politizuotu ir smarkiai sukritikuotas žmogaus teises prižiūrinčių organizacijų.

Priešingai nei teigiama K. Voiškos vaizdo įraše, L. Denisova nepatvirtino, kad visi atvejai buvo išgalvoti, nes kalbama tik apie kai kuriuos. Melagienas, kad, esą, rusų kariai iš tikrųjų neprievartavo nei vaikų, nei suaugusiųjų, o tai neva įrodo „slapti“ L. Denisovos liudijimai, platina Kremliaus propagandos kanalai (pavyzdžiui, „Sputnik“).

Net jei K. Voiškos teiginiai apie L. Denisovą būtų tikri, ji nėra vienintelis šaltinis. Įrodymai kaupiami, istorijų vis daugėja, jas tikrina tyrėjai. Jungtinių Tautų (JT) ekspertai jau yra surinkę patikimų ir patvirtintų duomenų apie rusų karių išžagintus vaikus. Šiuo metu ypač nerimaujama dėl iš Ukrainos pagrobtų ir gilyn į Rusiją ištremtų ukrainiečių vaikų. Baiminamasi, kad prieš juos taip pat gali būti naudojamas seksualinis smurtas.

Todėl, remiantis aukščiau išvardintais faktais, „Melo detektorius“ konstatuoja, kad K. Voiškos vaizdo įraše skleidžiama melaginga informacija, kuri sutampa su Rusijos platinama dezinformacija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją