Soc. tinkle „Facebook“ lietuviai platina diagramos paveikslėlį, kuris neva pateikia informacija, kad „Pfizer“ vakcinos sukelia persileidimą. Šie melaginga diagrama pasidalinę vyras dar prie paveikslėlio pridėjo ir prierašą: „Konfidencialūs „Pfizer“ dokumentai atskleidžia, kad 90 % COVID vakcinuotų nėščių moterų neteko kūdikio… “.

Tokia žinutė yra melaginga ir tuoj paaiškinsime kodėl. Pradėkime nuo šaltinių. Paveikslėlis turi nuorodoje, iš kur esą paimti duomenys. Ta pačia nuoroda dalinasi ir melagienomis įtikėję lietuviai. Paspaudus nuorodą pamatome, kad jokio dokumento nėra, o puslapyje, it virusai, iššoka langeliai, kuriuose prašoma pervesti pinigų, nes neva tą puslapį tuoj uždarys. Esą jei pervesi pinigų, tai galbūt padėsi jiems išlikti. Galima daryti prielaidą, kad puslapio savininkai bando iš lengvatikių išsivilioti pinigų, o kaip savo taikinį jie yra pasirinkę asmenis, kurie yra antivakseriškų pažiūrų.

Melagiena

Bet pereikime prie pačio pagrindinio teiginio: neva tai 90 proc. „Pfizer” vakcina nuo COVID-19 pasiskiepijusių moterų neteko savo kūdikių. Grafike rodoma, kad neva 23 (nurodytas skaičius, bet galima spėti, kad čia turima omeny 23 moteris) atliko „spontaniškus abortus“, esą 2 vaikai mirė ir t.t. Nėra pateikta nei iš kur šie duomenys, nei kas juos surinko ir t.t. Aiškių šaltinių nenurodymas sukuria įvaizdį, kad duomenys yra išgalvoti.

O dabar pereikime prie faktinės informacijos. Daugybė įvairiausių mokslinių tyrimų rodo, kad ES patvirtintos ir naudojamos vakcinos nuo COVID-19 yra saugios moterims, kurios planuoja nėštumą. Štai Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė prof. dr. Rūta Jolanta Nadišauskienė pranešime spaudai yra sakiusi, kad pati COVID-19 infekcija yra pavojinga nėščiosioms. Psiteiravus jos, ar rekomenduojama skiepytis nėštumą planuojančioms moterims, ji atsakė, kad papildomų šalutinių reakcijų nėštumą planuojančioms moterims nėra. „Įvairios tarptautinės sveikatos organizacijos ir Lietuvos akušerių ginekologų draugija rekomenduoja COVID-19 vakcina skiepytis moterims, planuojančioms pastoti. Šių moterų skiepijimas neturėtų skirtis nuo bendros populiacijos skiepijimo“, – teigia medikė.

Taip pat nepavyko rasti jokios informacijos, kuri patvirtintų teiginį, jog 90 proc. nėščių moterų neteko savo vaiko.

Toliau pateikiame kitas klausimus ir atsakymus, kuriuos pateikė Kauno klinikos nėštumo ir COVID-19 vakcinų tematika. Į klausimus atsako prof. dr. R. J. Nadišauskienė.

Ar COVID-19 vakcina gali sukelti nevaisingumą?

Tai, kad COVID-19 vakcina gali sukelti nevaisingumą yra mitas. Skiepytis šia vakcina yra saugu ir rekomenduojama visiems. Remiantis moksliniais duomenimis, saugu skiepytis ir poroms, pradėjusioms pagalbinio apvaisinimo procedūras. Pasireiškus šalutiniams COVID-19 reiškiniams, tokiems kaip karščiavimas, kaulų laužymas ar raumenų skausmai, šioms poroms galima kelias dienas atidėti pakartotinas pagalbinio apvaisinimo procedūras.

Kada galima skiepytis nėščiosioms?

Kol kas nėra aiškių nurodymų, kada nėščiosioms galima skiepytis. Kiekviena moteris tai turėtų aptarti su jos nėštumą prižiūrinčiu gydytoju. Rekomenduojama atsižvelgti į infekcijos plitimą bendruomenėje, į tai ar moteris darbe susiduria su padidėjusia rizika užsikrėsti COVID-19 liga. Taip pat svarbu atsižvelgti į nėščiosios gretutinius susirgimus, pavyzdžiui, cukrinį diabetą, viršsvorį, širdies ir kraujagyslių ligas, hipertenziją. Sergantiesiems šiomis ligomis padidėja rizika susirgti sunkia COVID-19 ligos forma.
Kontraindikacijų, dėl kurių skiepytis nėščiosioms negalima, nėra. Manoma, kad ateityje COVID-19 vakcina moterys bus skiepijamos taip pat, kaip ir gripo vakcina, kuri šiuo metu rekomenduojama viso nėštumo metu. Taip pat nėščiąsias reikėtų skiepyti pagal vakcinų gamintojo nurodytą tvarką ir intervalus.

Kurią nėštumo savaitę rekomenduojama skiepytis nėščiosioms?
Aiškių rekomendacijų, kurią nėštumo savaitę reikėtų skiepytis, nėra. Pasaulinė akušerių ir ginekologų organizacija rekomenduoja skiepytis visoms nėščioms moterims. Remiantis tyrimų duomenimis, paskiepytoms nėščioms moterims didesnių komplikacijų nebuvo, o persileidimų neužfiksuota daugiau nei bendroje populiacijoje.

Ar rekomenduojama COVID-19 vakcina skiepytis žindančioms moterims?
COVID-19 vakcina rekomenduojama skiepytis žindančioms moterims. Ši vakcina apsaugos ne tik mamą, bet ir naujagimį, kurio imuninė sistema dar ne tokia stipri. Antikūnai į jo organizmą pateks su motinos pienu.

Ar nėščiosioms gali pasireikšti sunkesni šalutiniai COVID-19 vakcinų reiškiniai?

Visos šalutinės reakcijos, kurios gali pasireikšti nėščioms moterims, yra tokios pačios kaip ir kitiems paskiepytiems žmonėms. Pati sunkiausia šalutinė reakcija, tačiau itin reta – krešulių susidarymas, tačiau tarp nėščiųjų (nors joms padidėjęs kraujo krešėjimas pasireiškia dažniau), tokių komplikacijų pastebėta nebuvo.

Remiantis visa šia informacija, galima teigti, kad teiginys, jog 90 proc. nuo COVID-19 pasiskiepijusių moterų neteko savo kūdikio, yra melas.

Šaltiniai:

https://www.kaunoklinikos.lt/apie-mus/naujienos/nesciuju-skiepijimo-covid-19-vakcina-aktualijos.html?s=nadi%C5%A1auskien%C4%97
https://www.delfi.lt/sveikata/sveikatos-naujienos/atsako-gydytoja-ar-saugu-nestumo-metu-skiepytis-nuo-koronaviruso.d?id=86320815

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją