Socialiniuose tinkluose patalpintas reportažas iš televizijos laidos rusų kalba. Įraše pasakojama, kaip Nyderlanduose pabėgėliai apgyvendinami šalies kalėjimuose, siekiant sudaryti įspūdį, kad nuo karo bėgantys žmonės priversti gyventi blogomis sąlygomis. Vienas įrašu pasidalinęs asmuo dar labiau paaštrino reportaže matomą situaciją, pridėdamas tokį komentarą [aut. past. – komentaro kalba netaisyta]: „Europa svetingai atvėrė kalėjimų duris pabėgėliams iš 🇺🇦Ukrainos. Ukrainos propagandistai skundžiasi ES šalimis, esą žadėjo migrantus įkurdinti patogiomis sąlygomis, bet pasodino už grotų. Ir tai ne pokštas, 🇳🇱Olandijoje 350 ukrainiečių buvo pasodinti į kalėjimą!😂“

Nors informacija apie 370 Nyderlandų kalėjime įkurdintų ukrainiečių yra teisinga, šiame reportaže ir komentaruose pateikiama tendencinga informacija, siekiant sudaryti įspūdį, kad pabėgėliai šioje Europos valstybėje nelaukiami, jais nesirūpinama, nesuteikiamos geros gyvenimo sąlygos.

Tikroji padėtis yra visai kitokia.

Reportaže rodomi vaizdai iš Arnheme, Nyderlanduose, įsikūrusio buvusio kalėjimo. Kad tai – būtent šis kalėjimas galima nustatyti iš reportaže pasirodančių kalėjimo pastato išorės kadrų, kurie atitinka vaizdus iš minėtos buvusios įkalinimo įstaigos.

Arnheme esantis kalėjimas nebeatlieka kalinimo funkcijos jau nuo 2015 m. Iš karto po kalėjimo uždarymo pastate įrengtos patogios vietos gyventi, jame netrukus sukurtos laikinos pabėgėlių iš įvairių šalių apgyvendinimo vietos.

Vėliau buvusio kalėjimo pastato funkcijos išsiplėtė tam, kad tarnautų bendruomenės interesams. Pavyzdžiui, jame įrengtos patogios posėdžių salės, pora barų, sporto salė. Yra galimybė organizuoti renginius ar sudalyvauti įvairiuose orientavimosi, pabėgimo iš kalėjimo žaidimuose, pasivažinėti kartingais.

Ukrainoje prasidėjus karui ir į Olandiją pradėjus plūsti karo pabėgėliams Arnheme įsikūręs kalėjimas vėl atvėrė duris, suteikdamas jiems prieglobstį. Kovo mėnesį vietos žiniasklaida pranešė, kad buvusios įkalinimo įstaigos pastate ruošiamasi priimti 370 pabėgėlių iš Ukrainos. Buvusiame kalėjime įrengtos visos patogiam gyvenimui būtinos sąlygos, o apie tai, kad jame kažkada buvo kalinami žmonės primena tik ant langų matomos grotos.

Išvados

Teiginiai, esą Nyderlanduose pabėgėliai uždaromi į kalėjimus ar bandymas teigti, esą jiems nesuteiktos patogios gyvenimo sąlygos – klaidingi. Arnhemo mieste, Nyderlanduose, esančiame buvusio kalėjimo pastate pabėgėliai iš įvairių šalių gyveno ir anksčiau. Vėliau pastatas pritaikytas bendruomenės poreikiams, paverstas erdve renginiams ir konferencijoms. Ukrainoje kilus karui nuspręsta pastate apgyvendinti 370 pabėgėlių iš Ukrainos, suteikiant jiems patogias gyvenimo sąlygas. Pastate įrengti kambariai su atskirais sanitariniais mazgais, yra virtuvė, sporto salė, teikiamos kitos paslaugos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją