Į socialinius tinklus atvaizdas įkeltas video formatu, veikiausiai, viliantis, kad tokiu būdu bus sunkiau išsiaiškinti jo tikrumą, tačiau pasinaudojus „InVID We Verify“ įrankiu galima nesunkiai išsiaiškinti, ar viršelis – tikras.

Atvaizde matomas V. Putinas, vilkintis baltu kovos menų chalatu, rankos smūgiu parbloškiantis J. Bideną. Kairėje viršelio pusėje paliktas angliškas užrašas „The situation is paused“ (liet. „Situacija sustabdyta“).

Atlikus atvirkštinę vaizdų paiešką galima rasti originalią nuotrauką, kuri buvo panaudota viršelyje, o taip pat įsitikinti, kad toks „Time“ žurnalo viršelis niekada nebuvo išleistas. Suklastoto viršelio viršuje nurodyta, kad tai – 2021 m. gruodžio 31 d. – 2022 m. sausio 3 d. numeris. „Time“ žurnalas, išleistas būtent su tokia data, neegzistuoja. Paskutinis 2021 m. numeris išėjo gruodžio 27 d. (2021 m. gruodžio 27 d. / 2022 m. sausio 3 d.) ir ant jo buvo pavaizduotas Elonas Muskas.

Melagingam atvaizdui sukurti pasitelkta Vladimiro Putino, besitreniruojančio kovos menus su nežinomu vyru, nuotrauka. Nuo 2013 m. ji dažnai naudota straipsniams, kuriuose kalbama apie V. Putino, kaip itin sportiško ir galingo vyro, įvaizdį (pvz. 1, pvz. 2). Kas šioje nuotraukoje yra V. Putino priešininkas – nenurodoma.

Kairėje – netikras „Time“ viršelis, dešinėje – jam sukurti panaudota nuotrauka

Išvados

„Time“ žurnalo viršelis, ant kurio matomas JAV prezidentą J. Bideną parbloškiantis Rusijos vadovas V. Putinas – netikras. Ant tikrojo paskutinio 2021 m. žurnalo numerio buvo pavaizduotas Elonas Muskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją