Publikacijoje nurodoma, kad oficialus tyrimas buvo paskelbtas žurnale „New England Journal of Medicine“ ir jame atskleista, jog skiepytiems asmenims kyla didesnė rizika užsikrėsti COVID-19 nei neskiepytiems. Šis tyrimas esą buvo milžiniškos apimties, jame buvo analizuojami duomenys, surinkti iš daugiau nei 100 000 žmonių, užsikrėtusių omikron atmaina.

Paranormal.lt straipsnyje teigiama, kad jame pateikta „išsami informacija apie „New England Journal of Medicine“ žurnale publikuotą Marinos Zhang straipsnį, kurį parengė mūsų aukščiausios kokybės naujienų partneriai „The Epoch Times“: Skiepai didina COVID-19 riziką, tačiau užsikrėtimas be skiepų suteikia imunitetą“.

„The Epoch Times“ yra kraštutinių dešiniųjų tarptautinis kelių kalbų laikraštis ir žiniasklaidos įmonė, kuri priklauso „Epoch Media Group“. Šios grupės naujienų svetainės ir „YouTube“ kanalai skleidė sąmokslo teorijas, tokias kaip „QAnon“, antivakcininė dezinformacija ir melagingi teiginiai apie sukčiavimą 2020 m. Jungtinių Valstijų prezidento rinkimuose.

„New England Journal of Medicine“ žurnalas iš tiesų paskelbė naujausią tyrimą apie vakcinų teikiamą apsaugą, tačiau jame nė žodeliu neužsimenama, jog skiepai padidina riziką užsikrėsti koronavirusu.
Tyrimas buvo atliktas Katare, kuriame gyventojai nuo COVID-19 buvo pradėti skiepyti 2020 m. gruodžio 23 d. Jis baigtas šiemet vasario 21 d.

Katare iki tyrimo pabaigos 1 306 862 asmenys gavo bent dvi „Pfizer“ dozes, o 341 438 iš jų gavo trečią (revakcinaciją), 893 671 asmuo gavo dvi „Modernos“ dozes, o 135 050 iš jų gavo trečiąją.

Tyrimo metu siekta išsiaiškinti, kokią apsaugą nuo SARS-CoV-2 infekcijos naujos omikron atmainos abiejų potipių (BA.1 ir BA.2) suteikia natūralus imunitetas, įgytas persirgus koronavirusu, ir vakcinacija.

Tyrimo autoriai skelbia, jog persirgusieji koronavirusu buvo pakankamai atsparūs omikron atmainai – veiksmingumas prieš simptominę BA.2 infekciją buvo 46,1 proc. Skiepijimo dviem „Pfizer“ ar „Moderna“ dozėmis ir be persirgimo veiksmingumas buvo nereikšmingas, tačiau pabrėžiama, kad beveik visi tirtieji asmenys antrąją dozę gavo daugiau nei prieš 6 mėnesius.

Trijų „Pfizer“ (ar „Modernos“) dozių ir jokios ankstesnės infekcijos veiksmingumas buvo 52,2 proc., ankstesnės infekcijos ir dviejų skiepo dozių veiksmingumas buvo 55,1 proc., o ankstesnės infekcijos ir trijų dozių veiksmingumas buvo 77,3 proc.

Be to, tyrimo autoriai nurodė, kad vien tik ankstesnė infekcija arba vien vakcinacija, arba hibridinis imunitetas, kuris susidarė po dviejų skipo dozių ir persirgimo, parodė stiprų veiksmingumą (>70 proc.), apsaugant nuo sunkių, kritinių ar mirtinų COVID-19 atvejų.

Tyrimo autoriai taip pat teigia, jog ankstesnės infekcijos, dviejų dozių ir trijų dozių vakcinacijos veiksmingumo analizė parodė, kad apsauga nuo vakcinos po antrosios ir trečiosios dozės greitai silpsta, o po persirgimo imunitetas silpsta lėtai. Tai iš dalies patvirtina paranormal.lt paskelbtus teiginius, jog „papildomi skiepai apsaugo maždaug tiek pat, kiek ir natūralus imunitetas, tačiau po 2-5 mėnesių nauda išnyksta, o natūralus imunitetas išlieka mažiausiai 300 dienų, t. y. tiek, kiek truko tyrimas; tikėtina, kad jis išlieka daug ilgiau“.

Todėl, remiantis aukščiau pateiktu išaiškinimu, „Melo detektorius“ konstatuoja, jog paranormal.lt paskelbta naujiena, jog COVID-19 skiepai didina infekcijos riziką, yra melas, nes vakcinacija nedidina rizikos susirgti koronavirusu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją