Publikacijoje rašoma [kalba netaisyta, aut. past.]: „2022 m. gegužės 29 d. Rusijos tyrimų komitetas pareiškė, kad nagrinės įtarimus, jog Ukrainos Raudonojo Kryžiaus draugija dalyvavo šešėlinėje veikloje, įskaitant vaikų su „sveikais organais“ apskaitą Mariupolio mieste“.

Primename, Mariupolis dabar yra okupuotas Rusijos. Rusijos kariuomenė Mariupolį visiškai nusiaubė, mirė tūkstančiai žmonių, tarp jų – civiliai.

Pirmą kartą tokia informacija pasirodė propagandiniame kanale „Sputnik“, netrukus tokius teiginius ėmė skleisti ir RT. Abu kanalai yra gerai žinomi Rusijos dezinformacijos ir melagienų sklaidos įrankiai. „Rusijos valstybės finansuojamos ir kontroliuojamos žiniasklaidos priemonės RT ir Sputnik yra esminiai Rusijos dezinformacijos ir propagandos ekosistemos elementai“, taip šių metų sausio mėn. savo ataskaitoje raše JAV Valstybės departamentas.

Tiek RT, tiek „Sputnik“ Europos Sąjungoje (ES), netrukus po Rusijos pradėto karo Ukrainoje, buvo sankcionuoti. Todėl galima teigti, kad ten pasirodanti informacija yra Rusijos propaganda, kuri neatitinka realybės.

Nepaisant to, teiginiai apie tariamus „Raudonojo kryžiaus“ nusikaltimus ėmė sklisti plačiai, ir pasirodė dezinformaciją ir Rusijos propagandą skleidžiančiuose šaltiniuose lietuvių kalba, vienas jų – laisvaslaikrastis.lt.

Šioje istorijoje dominuoja Vladimir Taranenko (laisvaslaikrastis.lt publikacijoje – Vladimiras Taranenka) – kuris, kaip pranešama, vadovauja organizacijai Rusijos remiamoje Donecko pseudorespublikoje Rytų Ukrainoje. V. Taranenko skelbia, kad Mariupolio „Raudonojo kryžiaus“ biure rado įrodymų, įskaitant dokumentus su sveikų vaikų organų sąrašais. Kartu platinamas ir vaizdo siužetas iš biuro Mariupolyje, kuriame neva parodomi minėti dokumentai. Jokie kiti įrodymai nebuvo paviešinti.

Rusijai pradėjus platinti šią istoriją, Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus Komitetas (ICRC) paskelbė viešą paneigimą, kuriame tvirtina, kad vaizdo siužete apstu klaidingų teiginių ir nepagrįstų prielaidų apie Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus komiteto darbą. „Vaizdo įraše taip pat teigiama, kad ICRC turi šūsnį vaikų medicininių įrašų. ICRC tokių įrašų nerinko. Vaizdo įraše taip pat teigiama, kad „Raudonasis kryžius“ užsiima prekyba organais. Tai – dar vienas neabejotinai klaidingas kaltinimas“, teigiama pranešime.

V. Taranenko teigia, kad atrado instrukcijas, kuriose nurodoma, kaip naudotis ginklais – tokia informacija, anot jo, suteikiama ir vaikams. Tačiau „Raudonojo kryžiaus“ atstovų teigimu, vaizdo siužete matomos instrukcijos nėra slapti, bet vieši dokumentai, prieinami visiems ir išversti į daugybę skirtingų kalbų. Jų paskirtis – padėti atpažinti nesprogusius šaudmenis, ir padėti civiliams apsisaugoti karinių konfliktų zonose. Taigi V. Taranenko teiginiai yra melas.

Panašios sąmokslo teorijos, kurias platina Rusijos propagandos įrankiai, nėra naujiena. Jos ypatingai suaktyvėjo 2014 m., kai Rusija okupavo Krymą ir ėmė remti prorusiškus separatistus Donbase.

Taigi, remiantis aukščiau išvardintais faktais, galima teigti, kad laisvaslaikrastis.lt skleidžia melą apie tai, kad „Raudonasis kryžius“ neva prekiauja Ukrainos vaikų organais. Šie teiginiai niekada nebuvo įrodyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją