Neretai dezinformaciją skleidžiantis Lietuvos portalas neseniai paskelbė sensacingą naujieną, esą visos naujienos apie tai, kaip rusų okupantai Ukrainoje prievartauja moteris ir vaikus, žudo net kūdikius buvo išgalvotos jas paskelbusios Ukrainos Aukščiausiosios Rados žmogaus teisių įgaliotinės L. Denisovos.

Portalas teigė, jog „L. Denisovos fantazija buvo begalinė – ji pasakojo apie tai, kad rusai taip ilgai prievartavo motiną, kad jos šešerių metų sūnus pražilo.“ Taip pat nurodoma, jog „deja, pasirodė, kad visos šios istorijos yra Denisovos išgalvotos. Ji pati prisipažino, kad „perdėjo“ pasakodama, nes labai norėjo, kad Vakarai siųstų daugiau ginklų Ukrainai“.

Toks teiginys grindžiamas nuoroda į straipsnį, paskelbtą lb.ua tinklalapyje. Tai yra „Radio Ukraina“ portalas, o nurodytas straipsnis išties yra interviu su L. Denisova. Ji pati savo profilyje socialiniame tinkle „Facebook“ patvirtino, kad šį interviu davė ir neneigė nė vienos jame išsakytos frazės.

Visame minėtame interviu ji nė karto neišsižadėjo savo anksčiau ir ne kartą pasakytų žodžių apie žiauriai Rusijos karių prievartaujamas ukrainietes ir vaikus. „Sutinku, jog kartais žodynas buvo labai griežtas, bet aš jį vartojau taip, kaip pasiūlė pačios aukos“, – interviu teigė L. Denisova.

Ji dėl savo žodyno apie seksualinio smurto aukas buvo priversta aiškintis ir todėl, kad Ukrainos žiniasklaidos atstovai gegužės pabaigoje kreipėsi į ją prašydami atkreipti dėmesį, kokį žodyną vartoja, aprašydama rusų seksualinius nusikaltimus Ukrainoje. Žiniasklaida pastebėjo, kad L. Denisova nusikaltimus aprašo itin detaliai, tačiau nepateikia jokių įrodymų. Kreipimesi nurodoma, jog šie teiginiai be papildomų įrodymų gali trikdyti pareigūnų ir kitų tarnybų, tiriančių Rusijos karių padaromą žalą Ukrainos civiliams gyventojams, darbui.

Į pastabas L. Denisova atsakė interviu metu.

„Visiems norintiems pasiūliau susitikti su manimi asmeniškai ir pasikalbėti. Pokalbis vyko – kas prisijungė tiesiogiai, kas – internetu. Aš ginčijausi – ir žiniasklaidos žmonės man pritarė – kodėl reikia kalbėti apie karo nusikaltimus. Nes kai aš, pavyzdžiui, kalbėjau Italijos parlamento Tarptautinių reikalų komitete, girdėjau ir mačiau tokį nuovargį dėl Ukrainos. Kalbėjau apie baisius dalykus, kad kažkaip juos pastūmėčiau, kad jie priimtų Ukrainai ir Ukrainos žmonėms reikalingus sprendimus. Ten (Italijoje) yra „Penkių žvaigždučių“ partija, kuri buvo prieš aprūpinti mus ginklais, bet po mano kalbos vienas iš partijos lyderių išreiškė paramą Ukrainai, pasakė, kad rems, be kita ko, aprūpinimą ginklais. <...> Žiniasklaidos žmonėms žodis į žodį pasakojau, ką jau baigusioje UNICEF psichologinės paramos linijoje dirbę psichologai man davė.

Perteikiau viską, ką nukentėjusieji norėjo pasakyti visuomenei ir pasauliui, kad būtų nubausti priešai – Rusijos Federacija. Taip, tada šis žodynas buvo labai žiaurus. Bet tuo bandžiau pasiekti tikslą – įtikinti pasaulį, kad būtų mums duodami ginklai ir daromas spaudimas Rusijai. <...> Sutinku, kad kartais žodynas buvo labai griežtas, bet aš jį vartojau taip, kaip pasiūlė patys nukentėjusieji. Padaryta, kas padaryta. Viskas yra rezoliucijose. Įrodyta, kad yra seksualinė prievarta, dabar tyrėjai turi tai įrodyti“, – teigė L. Denisova.

Apie Rusijos karių Ukrainoje vykdomą seksualinę prievartą kalbėjo ne tik L. Denisova, bet ir šalies prezidentas Volodymyras Zelenskis. Jis dar balandžio 12 dieną kreipėsi į Lietuvos Seimą ir pasakojo, jog bent iki tos dienos Ukrainoje buvo užfiksuota bent 100 išprievartavimo atvejų, tarp jų ir vaikų. „Ir net kūdikis. Čia tiesiog baisu kalbėti apie tai. Bet tai yra tiesa, taip buvo. Net yra nustatyta kario asmenybė, kuris siuntė savo draugams video, ką jis daro su kūdikiu, kaip jis tyčiojasi iš jo. Va toks Rusijos karys, tokia specialioji operacija, suplanuota Maskvoje. Tokia istorija, kaip kariaujama už rusų pasaulį. Taip dabar atrodys ir asocijuosis Rusijos desantininkai, kurie išprievartavo kūdikį“, – emocingai kalbėjo V. Zelenskis.

Kodėl buvo atleista Ukrainos žmogaus teisių komisarė Liudmila Denisova?

Klaidingą informaciją publikavęs portalas savo straipsnyje taip pat „pasidžiaugė“, jog „ta pati Denisova dėl savo nusikalbėjimų greitai buvo atleista iš savo posto“.

Tiesa ta, kad Ukrainos Aukščiausioji Rada gegužės 31 dieną išties atleido L. Denisovą iš parlamentinio žmogaus teisių komisaro pareigų. Tai pranešė „Kanal 24“, kiti Ukrainos portalai.

L. Denisovos atleidimą iš užimamų pareigų inicijavo partijos „Liaudies tarnas“ deputatai. Jie pažymėjo, kad nuo karo pradžios L. Denisova beveik nevykdė savo įgaliojimų organizuoti humanitarinius koridorius, kalinių apsaugą ir keitimąsi jais, taip pat nevykdė nepritariamosios žmonių ir vaikų deportavimui iš okupuotų teritorijų bei kitos žmogaus teisių veiklos.

Pati L. Denisova su savo atleidimu nesutinka ir jį žadėjo ginčyti teisme, įrodyti, kad toks Aukščiausios Rados sprendimas buvo priimtas neteisėtai.

Išvados

Nors Ukrainos žmogaus teisių komisarė L. Denisova ir buvo atleista iš Ukrainos žmogaus teisių komisarės pareigų, ji niekada ir niekur nepripažino, kad skleidė melagingą informaciją apie Rusijos karių prievartaujamas moteris ir vaikus. L. Denisovos atleidimą iš užimamų pareigų inicijavo partijos „Liaudies tarnas“ deputatai, pažymėję, kad nuo karo pradžios L. Denisova beveik nevykdė savo įgaliojimų organizuoti humanitarinius koridorius, kalinių apsaugą ir keitimąsi jais, taip pat nevykdė nepritariamosios žmonių ir vaikų deportavimui iš okupuotų teritorijų bei kitos žmogaus teisių veiklos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją