Socialiniuose tinkluose pradėta platinti V. Orbanui priskirta citata. Paveikslėlyje, kuriame ji pateikta, nurodoma, kad tokiais žodžiais V. Orbanas atsakė į V. Zelenskio pretenziją [citatos kalba netaisyta – aut. past.]: „Man nusispjauti ant USA ir Ukrainos. Aš vengras, ir aš nenoriu prarasti savo valstybę per idiotą, kuris surengė skerdynes vidury Europos, ir su kuo, su Rusija“.

Atlikus paiešką internete nė viename patikimame šaltinyje nepavyko aptikti būtent tokių Vengrijos vadovo žodžių, tačiau socialiniuose tinkluose gausu tos pačios citatos versijų rusų kalba, pasidalintų Kremliui palankiose paskyrose. Viena tokia citata „Twitter“ socialiniame tinkle pasirodė dar kovo 27 d.

Melaginga citata rusų kalba

Vienintelis įvykis, kai panašiu metu V. Orbanas komentavo V. Zelenskio repliką, nutiko kovo 26 d., Vengrijos vadovui duodant interviu M1 TV kanalui iš karto po Europos Vadovų Tarybos susitikimo.

Per susitikimą Ukrainos prezidentas kreipėsi į susirinkusiuosius ir asmeniškai į V. Orbaną, kritikuodamas jį dėl nesuteikto leidimo per Vengriją į Ukrainą gabenti ginkluotę ir priešinimosi griežtesnėms sankcijoms Rusijai.

Vėliau interviu metu žurnalistė pasiteiravo V. Orbano, kurią pusę Rusijos pradėtame kare Ukrainoje palaiko Vengrija. Į šį klausimą Vengrijos vadovas atsakė: „Kitaip tariant, mes esame pavojingoje situacijoje, bet palaikome Vengrijos pusę ir žiūrime į situaciją su vengriška galva iš vengriškos perspektyvos“.

Taigi, V. Orbanas akcentavo, kad jam svarbiausias – Vengrijos interesas, taip pat pasisakė prieš sankcijas Rusijos energetikos sektoriui, nes nuo šio žingsnio, pasak ministro pirmininko, nukentėtų jo valdoma šalis. Paklaustas, ką mano apie V. Zelenskio kreipimąsi į jį Europos Vadovų Tarybos susitikimo metu, V. Orbanas atsakė suprantantis Ukrainos prezidento raginimą įsijausti į Ukrainos poziciją ir įsitraukti į konfliktą. Jo manymu, esanti situacija palieka labai sunkius jausmus, tačiau pabrėžė, kad Vengrija nenori įsitraukti į Rusijos karą su Ukraina, nes tai neatspindi jos nacionalinių interesų.

Išvados

Vengrijos ministras pirmininkas V. Orbanas nevadino Ukrainos prezidento V. Zelenskio idiotu, nekaltino jo karo pradėjimu ir netvirtino, kad jam nusispjauti ant Jungtinių Amerikos Valstijų ir Ukrainos. Socialiniuose tinkluose išplatinta citata – išgalvota. Iš tiesų, tik prasidėjus karui V. Orbanas interviu metu paklaustas, kurią pusę Rusijos pradėtame kare Ukrainoje palaiko Vengrija, atsakė, kad jam svarbiausi – Vengrijos interesai ir į susiklosčiusią situaciją jis žiūri iš vengriškos perspektyvos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją