Nors tokį deserto pasirinkimą sukritikavo ne tik dezinformacijos skleidėjai, bet ir žiniasklaida, žinutė, kurią buvo norima išreikšti tokiu gestu, interpretuota klaidingai.

Torto valgymo ceremonija vyko Švedijoje 2012 metais, taigi, šie kadrai nėra susiję su dabarties įvykiais. Balandžio 15 d., minint Pasaulinę meno dieną, Stokholmo modernaus meno muziejuje buvo švenčiamas parodos atidarymas. Šio renginio metu siekta atkreipti dėmesį į kovą prieš moterų genitalijų apipjaustymą, kuris iki šių dienų atliekamas 30 šalių Afrikoje, Viduriniuosiuose Rytuose ir Azijoje. Nuo lytinių organų apipjaustymo, kai jaunoms mergaitėms [dažniausiai, 15 metų ir jaunesnėms, - aut. past.] pašalinama dalis arba visi išoriniai lytiniai organai jau nukentėjo daugiau nei 200 mln. būsimų moterų.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) šią tradicinėms kultūroms būdingą veiksmą laiko itin žalojančiu moterų sveikatą. Kasmet su moterų genitalijų apipjaustymu susijusiems sveikatos sutrikimams gydyti 27 šalyse, kuriose ši procedūra atliekama dažniausiai, išleidžiama maždaug 1,35 mlrd. eurų. Prognozuojama, kad nesiėmus jokių veiksmų prieš šią makabrišką tradiciją iki 2047 m. tokių išlaidų suma išaugs beveik dvigubai.

Siekiant atkreipti dėmesį į jaunų moterų gyvenimus žalojančią praktiką Stokholmo modernaus meno muziejaus renginyje dalyvavę svečiai buvo kviečiami atsiriekti didžiulio juodaodės moters torso pavidalo torto. Vaizdo įraše matyti, kaip pirmąjį torto gabalėlį, vaizduojantį juodaodės gaktą, atsiriekia Švedijos kultūros ministrė Lena Adelsohn Liljeroth. Torto riekimas turėjo simbolizuoti genitalijų apipjaustymo veiksmą ir kas kartą svečiams atsiriekus gabalėlį, afrikiečių kilmės Švedijos menininkė Makode Linde, kurios galva performanso labui buvo matyt ant staltiesės toje vietoje, kur baigiasi konditerijos gaminys, surikdavo.

Tačiau, nors meninės akcijos tikslas buvo atkreipti dėmesį į žiaurią moterų genitalijų apipjaustymo praktiką, žiniasklaida renginį pavadino nevykusiu, nes tortą riekdami žmonės negalėjo išlaikyti rimties ir šypsojosi bei juokėsi.

Šiam renginiui iškilus į viešumą, Švedijos kultūros ministrė sulaukė keleto siūlymų atsistatydinti, tačiau pati L. Adelsohn Liljeroth žiniasklaidą patikino esanti vienareikšmiškai prieš rasizmą, o akcijos rengėjai patys paprašė jos atsiriekti pirmąjį torto gabalėlį, siekdami sukurti provokaciją ir atkreipti žmonių dėmesį į problemą.

Išvados

Vaizdo įrašas, kuriame rodoma, kaip Švedijos kultūros ministrė Lena Adelsohn Liljeroth atsiriekia juodaodės moters pavidalo torto gabalėlį, buvo nufilmuotas 2012 m. ir nėra susijęs su šių dienų įvykiais. Torto pjaustymo ceremonija nebuvo nukreipta prieš juodaodžius ir nesimbolizavo satanistinių apeigų, kaip skelbia socialinių tinklų vartotojai. Iš tiesų, menine akcija, kuriai ir buvo pagamintas įspūdingas konditerijos gaminys, siekta atkreipti žmonių dėmesį į kai kuriose šalyse vis dar praktikuojamą jaunų mergaičių genitalijų apipjaustymą, kuris būsimoms moterims sukelia sunkių sveikatos problemų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)