„Facebook“ socialiniame tinkle pasirodė pranešimų apie Ukrainos ketinimus suteikti amnestiją kaliniams ir siųsti juos į frontą. Ukrainos teisingumo ministras Denisas Malyška teigė, kad kaliniams, kurie norėtų kovoti su rusų okupantais, bus suteikta malonė, o po karo jie bus paleisti į laisvę.

Žinutė apie galimą kalinių amnestiją iliustruota mėlynų grotų fone stovinčių vyrų nuotrauka.

Atlikus atvirkštinę atvaizdų paiešką „Melo detektorius“ įsitikino, kad ši nuotrauka nėra susijusi su vasario 24 d. Rusijos pradėtu karu Ukrainoje. Įvairiuose naujienų portaluose ji cirkuliuoja dar nuo 2014 m. Pavyzdžiui, portale „Portland Press Herald“ ta pati nuotrauka buvo paviešinta 2014 m. rugpjūtį. Nuotraukos apraše nurodoma, kad teisės į ją priklauso agentūrai „The Associated Press“, taip pat paaiškinama, kad joje vaizduojami „Sugriežtinto saugumo įstaigos kieme Donecke, Rytų Ukrainoje, stovintys kaliniai“.

Publikacija „Portland Press Herald“ 2014 m. rugpjūčio 11 d.

Straipsnyje pranešama, kad į Donecko mieste esantį kalėjimą pataikius raketai įkalinimo įstaigoje kilo maištas. Jo metu daugiau nei 100 kalinių sugebėjo pasprukti iš kalėjimo.

Tai pačiai naujienai iliustruoti šia nuotrauka pasinaudojo ir portalas „Dailymail“ [jame nurodoma ir tikslesnė nuotraukos autorystė, ji priklauso fotografui Sergei Grits – aut. past.] bei „The Journal“.

Tiesa, žinutė, kad Ukrainos įkalinimo įstaigose kalintys kaliniai, pareiškę norą dalyvauti operacijose karštuosiuose taškuose, bus paleisti iš įstaigų ir galės kautis – teisinga, tačiau fronte laukiami ne visi kaliniai, o tik kovinę patirtį turintys. Dar vasario 28 d., kelios dienos nuo karo pradžios, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė: „Pagal karo padėties įstatymą, karo veiksmų dalyviai – realios kovinės patirties turintys ukrainiečiai – bus paleisti iš įkalinimo įstaigos ir galės atlyginti savo kaltę karščiausiuose karo taškuose. Kai kuriems antiteroristinėse operacijose dalyvavusiems asmenims panaikinamos visos sankcijos. Dabar svarbiausia yra gynyba.“

Išvados

Socialiniuose tinkluose išplatinta nuotrauka, kurioje vaizduojami kaliniai įkalinimo įstaigos kieme, nėra susijusi su vasario 24 d. Rusijos pradėtu karu Ukrainoje. Ši nuotrauka naujienų portaluose cirkuliuoja nuo 2014 m. Joje matomi Donecko miesto įkalinimo įstaigos kaliniai.

Žinutė, kad kaliniams, pareiškusiems norą kautis karščiausiuose taškuose, bus suteikta malonė [kalbant jau apie šiuo metu Ukrainoje vykstantį karą – aut. past.] yra teisinga, tačiau tokia galimybe galės pasinaudoti tik realios kovinės patirties turinys kaliniai, karo veiksmų dalyviai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją