Beveik minutės trukmės vaizdo įrašo ištraukoje, kuria mielai dalijosi socialinių tinklų vartotojai, rodoma Pasaulio ekonomikos forumo steigėjo Klauso Schwabo ir „Pfizer“ vykdomojo direktoriaus Alberto Bourla diskusija.

Iškarpoje girdimi tokie A. Bourla pasakyti žodžiai [čia ir toliau pateikiame vertimą iš anglų į lietuvių kalbą – aut. past.]: „Mes taip pat įsipareigojame, kad kasmet išrandame ir pristatome Jungtinėms Amerikos Valstijoms, Europai ar pasauliui naujų vaistų. Automatiškai tie nauji vaistai bus įtraukti į portfelio pasiūlymą, kurį teikiame šioms šalims. Manau, ir tai yra faktas, kad pildome svajonę, kurią turėjome su savo vadovų komanda, kai pradėjome 2019 metus. Pirmą kartą, kai susitikome, 2019 m. sausį, Kalifornijoje, tam, kad užsibrėžtume tikslus ateinantiems penkiems metams, vienas iš jų buvo iki 2023 m. 50 proc. sumažinti pasaulio žmonių skaičių. Manau, kad šiandien ši svajonė tampa realybe.“

Po šios A. Bourla replikos salėje pasigirsta žmonių plojimai.

Vaizdo įrašu netrukus ėmė dalintis tikintieji sąmokslo teorija, esą COVID-19 vakcinomis siekiama mažinti žmonijos populiaciją.

Tačiau gerai įsižiūrėjus į tai, kas vyksta 39-ą vaizdo įrašo sekundę, kai A. Bourla pamini procentų, kiek žmonių, neva, reikėtų sumažinti, skaičių galima išvysti nežymų stabtelėjimą, tarsi dalis įrašo būtų iškirpta. Peržvelgus visą kiek daugiau nei pusvalandžio trukmės pokalbio su A. Bourla įrašą paaiškėja, kad taip ir yra. Iškirpus kelias sekundes iš pokalbio kardinaliai pasikeitė visos replikos esmė.

Iš tiesų, kalbėdamas apie pradėtą įgyvendinti svajonę, „Pfizer“ vykdomasis direktorius sako: „<...> Pirmą kartą, kai susitikome, 2019 m. sausį, Kalifornijoje, tam, kad užsibrėžtume tikslus ateinantiems penkiems metams, vienas iš jų buvo iki 2023 m. 50 proc. sumažinti pasaulio žmonių, kurie negali įpirkti mūsų vaistų, skaičių. Manau, kad šiandien ši svajonė tampa realybe.“

Toliau pokalbio metu A. Bourla pasakojo apie susitarimą, kuris apims 27 mažas pajamas gaunančias šalis ir 18 kitų šalių, priskiriamų mažesnių ir vidutinių pajamų kategorijai, kurios per pastaruosius 10 metų perėjo į mažų pajamų kategoriją. Dėka šio susitarimo šalys, kuriose aptinkama daug ligų, būdingų besivystančioms šalims, gaus vaistų joms gydyti.

Išvados

Socialiniuose tinkluose platinamas vaizdo įrašas, kuriame „Pfizer“ vykdomasis direktorius Albertas Bourla esą prisipažįsta siekiantis per pusę sumažinti žmonių populiaciją yra manipuliacija. Iš įrašo buvo pašalintos kelios sekundės, iš esmės pakeitusios pasisakymo prasmę. Iš tiesų, A. Bourla džiaugėsi, kad iki 2023 m. būtų realu per pusę sumažinti žmonių, kurie negali įpirkti „Pfizer“ gaminamų vaistų, skaičių. Pokalbyje daugiausia kalbėta apie skurdžiausius planetos kampelius, kuriuose žmonės vis dar miršta nuo ligų, kurias jau seniai pamiršo aukštos ekonomikos šalys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)