„Facebook“ ir „Twitter“ socialiniuose tinkluose platinamos dviejų Čekijos sostinėje Prahoje įsikūrusių parduotuvių nuotraukos. Abejose jose ant parduotuvių langų matyti priklijuotas nedidelis plakatas su Ukrainos vėliava. Užrašas čekų kalba ant plakato skelbia: „Ukrainiečiams įeiti draudžiama“.

Nieko keisto, kad šiomis nuotraukomis suskubo dalintis Rusijai palankumo neslepiantys asmenys.

Vienoje „Facebook“ žinutėje komentare šalia nuotraukų rašoma: „Bravo vadovui! Pardavėjai ir vadovai sako, kad jiems atsibodo nuolatinės vagystės ir baisus pabėgėlių elgesys.“

Išplatintos nuotraukos – apgavystė

Atlikus atvirkštinę vaizdų paieška galima rasti daugiau informacijos apie šį įvykį. Tos pačios nuotraukos Čekijos socialinių tinklų paskyrose pradėtos platinti gegužės 26 d. Į mestus kaltinimus dėl ukrainiečių diskriminacijos netruko sureaguoti vienos parduotuvių, „Punčocháče Karlín“ savininkė.

Parduotuvės „Facebook“ paskyroje ketvirtadienį atsirado įrašas su vitrinos nuotrauka. Ant jos nebuvo matyti jokio užrašo, draudžiančio įeiti ukrainiečiams – tik baltas popieriaus lapelis, ant kurio nurodytas elektroninės parduotuvės adresas. Šalia šios nuotraukos paliktas komentaras [pateikiame komentaro vertimą iš čekų į lietuvių kalbą – aut. past.]: „Tai – realybė!!!! Žinutė „Prague Morning“ tinklalapyje [apie draudimą į parduotuvę įeiti ukrainiečiams – aut. past.] buvo melas ir šiuo metu ji yra pašalinta. Pas mus visi laukiami“.

Vėliau tą pačią dieną Čekijos TV kanalas „Televize Seznam“ apklausė vieną iš parduotuvės savininkių, kuri paaiškino tą pačią informaciją – internete išplatinta nuotrauka buvo apgavystė, o iš tiesų ant parduotuvės durų niekada nebuvo pakabintas užrašas, draudžiantis ateiti ukrainiečiams.

„Čia niekada nebuvo tokio užrašo, nežinau, kodėl turėčiau kažką tokio priklijuoti, kai pardavinėju pėdkelnes“, - žurnalistams sakė „Punčocháče Karlín“ bendrasavininkė Marcela Abdel Fattahová.


Patikrinus abu atvaizdus plėtinio „InVID We Verify“ teikiamais apgavysčių atvaizduose atpažinimo įrankiais [būtent „JPEG Ghosts“ algoritmu – aut. past.] taip pat galima prieiti išvados, kad nuotraukos buvo paredaguotos redagavimo programomis – prie parduotuvių vitrinų įklijuoti plakatai, draudžiantys užeiti ukrainiečiams.

Pakartojo Kremliaus propagandos žinutę

Ieškant, kas pirmasis pasidalino Čekijos parduotuvių, neva draudžiančių užeiti ukrainiečiams, nuotraukomis, paieška veda į Kremliaus ruporą „Komsomolskaja pravda“. Tai – rusiškas bulvarinis laikraštis, veikiantis nuo 1925 m. Jame gegužės 26 d. 14:47 val. patalpintas straipsnis su analizuotomis nuotraukomis. Straipsnyje bandoma įteigti, esą Čekijos ir Lenkijos parduotuvėse ukrainiečiai nebėra laukiami dėl pasikartojančių vagysčių, tačiau jokie šiuos teiginius paremiantys įrodymai nepateikiami.

Išvados

Žinutė apie tai, kad Čekijos parduotuvės ant langų iškabino plakatus, draudžiančius įeiti ukrainiečiams – melas. Nuotraukos buvo suklastotos ir patalpintos Kremliaus propagandą skleidžiančiame portale. Vienos iš parduotuvių savininkė parodė, kaip iš tiesų atrodo parduotuvės langai ir durys ir paneigė, kad ant jų buvo pakabintas tokio turinio plakatas. Analizė, atlikta atvaizdų tikrinimo įrankiais taip pat parodė, kad minėti užrašai prie nuotraukų buvo pridėti nuotraukų redagavimo programa.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją