Internete platinamas nuotraukų koliažas, kurį sudaro dvi Ukrainos parlamento narės K. Rudik fotografijos. Kairėje koliažo pusėje politikė stovi su automatu rankoje, o apačioje matyti užrašas rusų kalba [čia ir toliau pateikiame užrašų vertimą į lietuvių kalbą – aut. past.]: „Kai gražiai „piariniesi“ su automatu“. Dešinėje politikė užfiksuota traukinių stotyje su dviem lagaminais ir kuprine, o apačioje pridėtas užrašas: „Kai pakviečia į realius kovinius veiksmus“.

Nuotrauka pasidalinęs socialinių tinklų vartotojas papildė, kad „Kira Rudik, sakiusi, kad kovos iki paskutinio šovinio, buvo pastebėta Varšuvos traukinių stotyje su lagaminais“. Tokiu būdu bandoma įteigti, esą parlamentarė nutarė pabėgti iš Ukrainos, tačiau šie spėjimai ir manipuliacijos – klaidingi.

Ukrainos parlamento narė K. Rudik žiniasklaidos dėmesį patraukė po to, kai jos nuotrauka su šautuvu rankose, daryta pirmosiomis Rusijos Ukrainoje pradėjo karo dienomis, išplito socialiniuose tinkluose.

Vasario 25 d. „Twitter“ žinutėje politikė rašė: „Aš mokausi naudoti kalašnikovą ir ruošiuosi nešiotis ginklus. Tai skamba siurrealistiškai, nes vos prieš kelias dienas tokia mintis man niekada nebūtų šovusi į galvą. Mūsų moterys saugos mūsų žemę taip pat, kaip ir mūsų vyrai. Pirmyn, Ukraina!“

Žurnalistų kalbinta politikė pakiliai kalbėjo apie tėvynės gynybą ir likimą Ukrainoje iki pat galo.

Vis dėlto, pro Kremliaus propagandos skleidėjų akis nepraslydo kadrai, kuriuose K. Rudik matoma su lagaminais stovinti Varšuvos traukinių stotyje. Šie kadrai buvo panaudoti skleisti melagingai žiniai, esą parlamentarė bėga iš šalies, kurią pasišovė ginti.

Iš tiesų, apie visas savo keliones politikė pati pranešė socialiniuose tinkluose. Gegužės 22 d. asmeninėse „Twitter“ ir „Facebook“ paskyrose ji paskelbė apie pirmą kelionę į užsienį nuo karo pradžios. „Pirma kelionė nuo karo pradžios. Keliauju į Pasaulio ekonomikos forumą Davose. Pirmasis taškas už Ukrainos ribų – Lenkija. Žodžiais negalima apsakyti dėkingumo už šilumą ir paramą, kurią lenkai skleidžia ukrainiečiams“.

Kaip matyti iš tolimesnių įrašų, Lenkijoje K. Rudik sudalyvavo per „TVP World“ televizijos kanalą transliuotoje laidoje, o vėliau patraukė link Šveicarijos, kurioje gegužės 22 – 26 dienomis vyko kasmetinė Pasaulinio ekonomikos forumo konferencija „Davosas 2022“. Bendroje nuotraukoje, kartu su kitais parlamentarais, gegužės 23 d. paviešintoje „Twitter“ paskyroje, K. Rudik rašė: „Parlamentarai iš skirtingų partijų keliauja į „Davosą 2022“ dėl vieno vienijančio tikslo: gauti daugiau paramos Ukrainai“.

Išvados

Ukrainos parlamentarė Kira Rudik nepabėgo iš Ukrainos, o kelioms dienoms išvyko į kasmetinį Pasaulio ekonomikos forumo susitikimą Davose, Šveicarijoje. Gegužės 22 d. politikė užsuko ir į Lenkiją, kur dalyvavo TV laidoje. Ši kelionė K. Rudik buvo pirmoji nuo karo Ukrainoje pradžios.

  • Šaltiniai
  • Atvirkštinė vaizdų paieška
  • Kira Rudik „Facebook“ paskyros informacija
  • Kira Rudik „Twitter“ paskyros informacija
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją