Per COVID-19 pandemiją socialiniuose tinkluose taip pat buvo platinami teiginiai apie stebuklingus vaistus, kurių poveikis nuo visuomenės yra slepiamas – priešingai nei teigė mokslininkai, medikai, remdamiesi faktiniais įrodymais, taip panašiai vyksta ir su beždžionių raupais.

Plintančiame įraše rašoma [kalba netaisyta, – aut. past.]: „Dar kartą dalinuosi nuoroda į 2018 metais Izraelyje beždžionių raupus gydytus antibiotikais, doxycycline. Išgijimas per 24 valandas.
Bet lrytas šoka pagal „kas moka, tas ir muziką užsako“ dūdelę, ir vėl skelbia tą patį BRIEDĄ apie dar neegzistuojančių vakcinų 85% veiksmingumą ir jokių vaistų nebuvimą ...
O juk niekas dar nepamiršo, kad nuo kovido, anot tų pačių medijų, vakcinos saugojo 95%. Bet, kaip išaiškėjo iš Pfizerio dokumentų, tik 1% po 7 dienų.
Beje, koks sutapimas, šiandien prasideda Daaaaavosas.
Tai matyt sureguliuos antrosios plandeminės bangos bizniuką.“

Kaip šaltinis pasitelkiama Izraelio mokslininkų publikacija „Diagnosis of Imported Monkeypox, Israel, 2018“ iš akademinių straipsnių portalo ncbi.nlm.nih.gov. Publikacijoje aprašomas vienas atvejis apie vyrą, grįžusį iš Nigerijos į Izraelį, ir susirgusį beždžionių raupais. Mokslininkų dėmesį šis atvejis patraukė todėl, kad tai buvo pirmasis beždžionių raupų ligos atvejis nuo 1970 m. Straipsnyje rašoma, kad protrūkių kai kuriuose Afrikos regionuose pasitaiko vis dažniau. Straipsnio autoriai tai sieja su nutrauktomis raupų vakcinos programomis tuose regionuose, didėjančia populiacija, natūralios gamtos naikinimu bei deforestacija.

Akademinio straipsnio tikslas – ne aprašyti gydymą, o išanalizuoti šį susirgimo atvejį, atlikti viruso atmainos sekoskaitą, padaryti pūslelių ir randų analizes, stebėti, ar virusas toliau neplito populiacijoje. Mokslininkai rašo, kad susirgęs vyras buvo paguldytas į ligoninę, jam įtarta galima bakterinė ligos komplikacija, todėl paskirtas antibiotikas doksiciklinas. Kadangi vyro sveikata šiek tiek pagerėjo kitą dieną, jis paleistas gydytis namo. O vaistus turėjo vartoti toliau, taip pat – izoliuotis. Izoliuotis turėjo ir kiti su juo artimą kontaktą turėję asmenys.

Taigi, priešingai, nei teigiama įraše, vyras neišgijo per 24 val. Tiesiog galima bakterinė komplikacija nepasiteisino, jo būklė pagerėjo ir jis išleistas gydytis ambulatoriškai, tačiau jį vis vien stebėjo mokslininkai.

Kol kas nėra duomenimis grįsto ir saugaus būdo, kaip gydyti beždžionių raupus. Tačiau lietuviams bent jau kol kas nerimauti nereikia. Kaip tik šiandien sveikatos apsaugos viceministras Aurimas Pečkauskas teigė, kad iki 1980-ųjų gimę žmonės pagal tuometes vakcinacijos schemas turėjo būti paskiepyti nuo raupų, tad šie žmonės turėtų turėti imunitetą ir beždžionių raupams.

Todėl, remiantis aukščiau išvardintu paaiškinimu, galima teigti, kad autorė savo įraše skleidžiama klaidinga informacija, visiškai neatitinkanti to, kas parašyta pasirinktame šaltinyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją