Cituojamas asmuo – Adrien Boke (arba – Adrien Boquet) skirtinguose šaltiniuose prisistato savanoriu, buvusiu kariu, buvusiu specialiųjų pajėgų kariu, rašytoju. Svarbu pabrėžti, kad apie vyro karinę tarnybą nėra pateikiama įrodymų.

Jo žodžius, kuriuos dabar skleidžia daug Kremliui palankių rusiškų šaltinių ir įvairūs neaiškūs tinklaraščiai, išsivertė ir laisvaslaikrastis.lt. A. Boquet išsako tokių teiginių [kalba netaisyta – aut. past.]: „Būdamas Ukrainoje buvau karo nusikaltimų liudininkas. Visus juos įvykdė ne Rusijos kariuomenė, bet Ukrainos kariuomenė“, „Mane šokiruoja, kad Europa tiekia ginklus neonaciams. Ant jų uniformų visur išsiuvinėti SS simboliai. Jie ne tik neslepia savo pažiūrų. Jie juos reklamuoja. Dirbau su šiais žmonėmis ir gydžiau juos. Jie atvirai sako, kad yra pasirengę sunaikinti juodaodžius ir žydus“ ir daugybę kitų. Jis taip pat teigia, kad su humanitarine misija Ukrainoje balandžio viduryje išbuvo net tris savaites, o šiose citatose dar prisistato ir karo mediku. Vyras daugiausiai kalba apie Bučos situaciją.

A. Boquet teigia, kad savo akimis matė, kaip Bučoje „Azov“ kariai vykdė karo nusikaltimus prieš Rusijos karius. Tačiau tada, kai vyras teigė buvęs Ukrainoje, Bučoje jau nebevyko susirėmimai – taigi „karo nusikaltimų“ užfiksuoti jau nebuvo įmanoma. Rusijos kariuomenė Bučą paliko kovo paskutinėmis valandomis–balandžio pirmos dienos paryčiais. Jau netrukus po to pasaulį apskriejo vaizdai su gatvėse paliktais rusų nužudytų Ukrainos civilių kūnais.

Viename šaltinyje, kuriame savo melą skleidžia A. Boquet, pateikiama jo nuotrauka prie autobusiuko su užrašu „Charity Fund Sheptytsky Hospital“. Tai – labdaros fondas ir ligoninė, esanti Lvive. Su Rusijos dezinformacija kovojanti nevyriausybinė organizacija „StopFake“ susisiekė su „Sheptytsky Charity Foundation“ atstovais, ir jie patvirtino, kad matė A. Boquet du kartus, tačiau su organizacija jis nedirbo. Abu kartus vyras atvyko nepranešęs, bet atvežė humanitarinės pagalbos. Vienas vizitas vyko balandžio 4 d., kitas – 6 d. Taigi jau Rusijos kariuomenės atsitraukimo iš Bučos. Jis kalbėjo tik prancūziškai – interviu jis teigia, kad kalba ir supranta ukrainiečių ir rusų kalbas.

Taip pat kol kas nėra žinoma, kad nors vieną iš „įrodymų“ A. Boquet, nors tokių teigia turintis „šimtais“, perdavė karo nusikaltimus Ukrainoje tiriantiems teisėsaugos organams. O tai dar labiau priverčia suabejoti vyro teiginiais.

Teiginiai apie neonacius Ukrainoje visiškai atitinka Kremliaus propagandos liniją. Diktatorius Vladimiras Putinas būtent tuo bando pateisinti invaziją į Ukrainą. Tačiau šią propagandos liniją jau pasmerkė tiek istorikai, tiek Vakarų žiniasklaida, tiek žydai. Rusijos propagandos priešaky atsiduria „Azov“ pulkas, kuris sudaro mažą dalį Ukrainos kariuomenės. Pulko istorijoje yra sąsajų su neonacių atstovais ir judėjimais, tačiau, skaičiuojama, kad tik 10–20 proc. „Azov“ karių priskiria savo neonaciams. Būtent „Azov“ kariai iki paskutiniųjų laikėsi Mariupolyje.

Kaip npr.org teigė Olga Lautman, Europos politikos analizės centro vyresn. bendradarbė ir „Kremlin File“ tinklalaidės vedėja, neonaciai Ukrainoje sudaro ~2 proc. populiacijos – šis skaičius nėra didesnis nei Rusijoje ar net Europos valstybėse. Todėl skleisti nepagrįstą Kremliaus propagandą apie neonacius Ukrainoje yra melas.

Taigi, remiantis aukščiau išvardintais teiginiais, „Melo detektorius“ konstatuoja, kad A. Boquet teiginiai, kuriuos skleidžia laisvaslaikrastis.lt, yra melas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją