„Facebook“ socialiniame tinkle dalinamasi suniokoto automobilio nuotrauka. Įraše prie jos nurodoma: „Mūsų mieste ką tik įvyko nelaimė. Žuvo 4 žmonės ir vienas sunkiai sužeistas. Padėkite policijai surasti aukų artimuosius. čia yra nuotraukų nuoroda“. Šalia žinutės pateikiama neaiškios kilmės nuoroda, kurios „Melo detektorius“ rekomenduoja neatidaryti nenorint pakenkti kompiuteriui ir duomenų saugumui, nes įraše aprašoma situacija nėra susijusi su pateikta fotografija. Panašaus turinio žinutės pirmą kartą tinkle pastebėtos kovo 4 dieną.

Atlikus atvirkštinę atvaizdų paiešką nesunku įsitikinti, kad nuotraukoje užfiksuota avarija, nusinešusi jaunos merginos gyvybę, įvyko visai ne šių metų kovo mėnesio pradžioje, o gerokai anksčiau – 2017 metais.

Didieji Lietuvos naujienų portalai 2017 m. lapkričio 2 dieną pranešė apie Vilniuje, O. Milašiaus g., prie Valakampių tilto važiuojant link viaduko įvykusį dviejų automobilių susidūrimą. Avarijos metu vienas automobilis apvirto ant stogo, o jame buvusi avariją sukėlusi 19-metė vairuotoja mirė medikų automobilyje.

Kitą automobilį vairavusi moteris taip pat buvo sužeista ir po medikų apžiūros buvo išleista ambulatoriškai gydytis lūžusią koją ir peties nubrozdinimą.

Panašaus tipo žinutės, kuriose pateikiama nuotrauka, visiškai nesusijusi su įraše aprašomu nutikimu, o ja pasidalinęs autorius ragina skaitytojus spausti nežinomą nuorodą, socialiniuose tinkluose pasirodė ir anksčiau.

Kai kuriose populiariose skelbimų ir regionų gyventojų „Facebook“ grupėse balandžio mėnesį buvo išplatintas suniokoto autobuso vaizdas, tvirtinant, esą atvaizdas yra susijęs su šiuo metu Ukrainoje vykstančiu karu, neva, tai – Rusijos pajėgų suorganizuota ataka, kurios metu žuvo autobuse buvę vaikai. Įraše taip pat buvo raginama spausti neaiškią nuorodą.

Iš tiesų, minėta autobuso nuotrauka buvo susijusi su 2015 m. įvykdyta Rusijos remiamų separatistų ataka Donetsko mieste. Įvykio metu žuvo 13 žmonių, dar 20 buvo sužeisti, tačiau apie žuvusius vaikus nebuvo pranešta. Daugiau apie tai galite skaityti čia.

Išvados

Pateikiama automobilio avarijos nuotrauka nėra susijusi su įraše minimu įvykiu. Iš tiesų, tai – sena, 2017 m. daryta fotografija, kurioje užfiksuotas dviejų automobilių susidūrimas. Avarijos metu žuvo avariją sukėlusi vairuotoja. „Melo detektorius“ rekomenduoja neatidarinėti panašių prie netikrų naujienų pateikiamų neaiškių nuorodų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją